Τουρκικές προειδοποιήσεις στη Γερμανία πριν την ψηφοφορία για το Αρμενικό
Η Γερμανία θα πρέπει να «είναι προσεκτική στις σχέσεις της με την Τουρκία», δήλωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ επί της απόφασης με την οποία αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων, την οποία αρνείται η Άγκυρα.
Η Γερμανία θα πρέπει να «είναι προσεκτική στις σχέσεις της με την Τουρκία», δήλωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ επί της απόφασης με την οποία αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων, την οποία αρνείται η Άγκυρα.
«Η Γερμανία είναι φίλη μας και σύμμαχός μας, [χώρα] όπου ζουν πολλοί πολίτες τουρκικής καταγωγής» δήλωσε ο Κουρτουλμούς, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος της κυβέρνησης. «Η Γερμανία πρέπει να είναι προσεκτική στις σχέσεις της με την Τουρκία» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.
Στην Μπούντεσταγκ, την Κάτω Βουλή του γερμανικού Κοινοβουλίου, ετοιμάζεται απόφαση με την οποία αναγνωρίζεται για πρώτη φορά η γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως και «το μερίδιο ευθύνης» της Γερμανίας στο έγκλημα αυτό.
Αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.
«Δεν πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο της Γερμανίας θα καταστρέψει αυτή τη σχέση για τα συμφέροντα δύο ή τριών πολιτικών» δήλωσε ο Κουρτουλμούς.
Οι Αρμένιοι υπολογίζουν ότι 1,5 εκατομμύριο ομοεθνείς τους εξοντώθηκαν με συστηματικό τρόπο στα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ιστορικοί και περισσότερες από 20 χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία.
Η Τουρκία δηλώνει από την πλευρά της ότι επρόκειτο για έναν εμφύλιο πόλεμο, που επιδείνωσε ο λιμός, κατά τον οποίο 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους, την ώρα που οι οθωμανικές δυνάμεις και η Ρωσία διεκδικούσαν τον έλεγχο της Ανατολίας.
«Δεν είναι αυτός ο ρόλος των Κοινοβουλίων» να αποφασίζουν για αυτά τα θέματα, δήλωσε ο Νουμάν Κουρτουλμούς. «Το καθήκον ενός Κοινοβουλίου είναι να δίνει τα ντοκουμέντά του, αν έχει, στους ιστορικούς και να προσφέρει την υποστήριξή του στη διασαφήνιση των γεγονότων» υποστήριξε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ο Πουλακίδας έκανε career high στο NBA: Σκόραρε 28 πόντους με 8 τρίποντα στο τελευταίο ματς της σεζόν! (vid)
- Δύο νεκροί από ρωσική επίθεση στην Ουκρανία μετά τη λήξη της εκεχειρίας
- Οι γιοι του Μάικλ Τζάκσον, ο 24χρονος Μπίγκι και ο 29χρονος Πρινς, σε μια σπάνια κοινή εμφάνιση
- Σύρος: Εκτός κινδύνου ο 13χρονος μετά από δάγκωμα οχιάς
- Παναθηναϊκός: Ποια είναι τα σενάρια που στέλνουν τους Πράσινους στην εξάδα της Euroleague
- Θεσσαλονίκη: Πήγε να κλέψει φορτηγό και ο ιδιοκτήτης του επιτέθηκε με τσεκούρι
- ΕΕ: Ποιες χώρες σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε τιμές ακινήτων το 2025
- Ιτούδης για την πρόκριση της Χάποελ στα play off: «Οι haters μας δίνουν κίνητρο και μας αρέσει αυτό»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442