Η καταστροφή του Τσερνόμπιλ μέσα από 14 αφηγήσεις στο σανίδι
...
Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου
Δεκάδες αφηγήσεις για το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ, μαρτυρίες – ντοκουμέντα για την τραγική έκρηξη τη νύχτα της 26ης Απριλίου του 1986, εντοπίζονται στο έργο του Δημήτρη Αλεξάκη Στη χώρα μου, λένε ότι το Τσερνόμπιλ είναι ένα δέντρο που μεγαλώνει. Παρουσιάζεται στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων από τις 21 Μαΐου.
«Για μια πόλη, στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, που, μέσα σε μια μέρα, έχασε τους κατοίκους της˙ για τη Σοβιετική Ένωση, που δεν υπάρχει πια˙ για τη ραδιενέργεια, που βρίσκεται παντού και δε φαίνεται πουθενά», μερικές από τις φράσεις του κειμένου που θα ακουστούν στη σκηνή.
Οι 14 αφηγήσεις για το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ και την εκκένωση της πόλης του Πρίπιατ, στο βόρειο μέρος της Ουκρανίας, τον Απρίλιο του 1986, επιχειρούν να προσεγγίσουν μια τραγωδία του καιρού μας.
Απευθύνονται κάθε φορά σε έναν θεατή, αναζητούν τη συλλογική μνήμη και τα ίχνη ενός από τα πιο σημαδιακά γεγονότα της δεκαετίας του 1980.
Προηγούμενες εκδοχές του έργου έχουν παρουσιαστεί το 2009 στη Γερμανική Σχολή Αθηνών από μια ομάδα ερασιτεχνών ηθοποιών (Το Κόκκινο Δάσος), και, το 2010, στις « Αναγνώσεις » του Εθνικού Θεάτρου (Παραμύθι της κίτρινης χώρας) ― και τις δύο φορές σε κείμενο του Δημήτρη Αλεξάκη και σκηνοθεσία της Φωτεινής Μπάνου.
Η έκρηξη του τέταρτου αντιδραστήρα συνέβη στη 01: 23, Παρασκευή προς Σάββατο, τη νύχτα της 26ης Απριλίου του 1986. H πόλη του Πρίπιατ, που αριθμούσε 50.000 κατοίκους, παραμένει από τότε έρημη.
Πληροφορίες
Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη
Ημερομηνία: Από τις 21 Μαΐου 2016
Κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 10 €, φοιτ., + 65 ετών: 8 €, ανεργίας, ΣΕΗ: 5 €
Κείμενο: Δημήτρης Αλεξάκης
Σκηνοθεσία: Φωτεινή Μπάνου
Σκηνογραφία: Ευαγγελία Θεριανού
Φωτισμοί: Γιώργος Ζαφειρίου
Ηθοποιοί: Χρήστος Καπενής, Ιζαμπέλλα-Λουΐζα Κυριαζή, Φωτεινή Μπάνου, Παρασκευή Πατελάκη
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά
entertainment.in.gr
- Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους- Περαιτέρω επιδείνωση από Τετάρτη
- Τέσσερα μέτρα για λιγότερα φάρμακα και στήριξη των γενοσήμων
- – Ήταν νευρικός, ήθελε απελπισμένα να γίνει «κάποιος»: Ο γιος του Μελ Μπρουκς για το αληθινό πρόσωπο πίσω από τη «μάσκα» του κωμικού
- Θυμός ή μίσος: Αυτές είναι οι διαφορές σύμφωνα με την επιστήμη
- Πολιτικός Διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας χωρίς εκπλήξεις με το βλέμμα στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας
- Γρίπη: Καλπάζει η μεταδοτικότητα- ασθμαίνοντας ακολούθησε ο εμβολιασμός
- Αυτές είναι οι ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου για το 2026
- Δηλώσεις Καρυστιανού: Κι όμως, όσα είπε για τις αμβλώσεις δεν ήταν η αρχή – η εμμονή με τη θρησκεία και ο Αρχάγγελος στο πλευρό της
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442