Η Ρωσία θέλει αλλά δεν μπορεί να φτιάξει αντι-τουρκικά T-shirt
Η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας έχει φουντώσει το φρόνημα πολλών Ρώσων. Έτσι, πολλές εταιρείες ενδυμάτων θέλουν να κυκλοφορήσουν μπλουζάκια με συνθήματα κατά του Ερντογάν. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: τα μπλουζάκια αυτά δεν γίνεται να κατασκευαστούν, γιατί πάνω από το 80% του υφάσματος εισάγεται από την... Τουρκία.
Με το αντιτουρκικό μένος ολοένα και να αυξάνεται σε όλη τη Ρωσία, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι Ρώσοι που επιθυμούν να αγοράσουν και να φορέσουν ένα μπλουζάκι με αντιτουρκικά συνθήματα, ως ένδειξη συμπαράστασης στην κυβέρνηση τους.
Πολλές εταιρίες ενδυμάτων αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες μέσω Διαδικτύου πουλάνε τέτοια t-shirt.
Λόγου χάρη, ένα από τα μπλουζάκια με αντιτουρκικά συνθήματα δείχνει την Ρωσική Αρκούδα να κυνηγάει τον Ερντογάν με την λεζάντα να γράφει «Τρέξε Τούρκε, Τρέξε», ενώ ένα άλλο t-shirt αναγράφει «Δεν έχουμε ανάγκη τις τουρκικές ακρογιαλιές, έχουμε το Σότσι», αναφερόμενο στα δημοφιλή παραθεριστικά θέρετρα της Μαρμαρίδας κι άλλων περιοχών.
Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα: καθώς τα προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας να αποτελούν ένα τεράστιο κομμάτι των τουρκικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, πολλές ρωσικές εταιρείες λιανικής ρούχων δίνουν τις παραγγελίες τους σε εργοστάσια στην Τουρκία.
Με τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στα δυο έθνη να έχουν διαρραγεί, οι ρωσικές εταιρείες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις παραγγελίες που τους έχουν δοθεί και ψάχνουν εναγωνίως άλλους προμηθευτές.
«Έχουμε σχεδιάσει πολλά μπλουζάκια που απευθύνονται σε πελάτες που θέλουν είτε να διατρανώσουν την αλληλεγγύη τους στην ρωσική κυβέρνηση, είτε να εκφράσουν την πατριωτική τους άποψη», σημειώνει ένας άλλος σχεδιαστής, ο Αλεξάντερ Κονάσοβ, «ωστόσο, έχουμε μεγάλο πρόβλημα, καθώς η Τουρκία αποτελεί, σχεδόν μονοπωλιακά, τον μοναδικό εξαγωγέα υφασμάτων προς την Ρωσία».
«Τα φορτηγά με τα υφάσματα από την Τουρκία έχουν όντως σταματήσει στα ρωσοτουρκικά σύνορα και σύντομα ενδέχεται να σταματήσει η παραγωγή μας, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων κατασκευαστών ενδυμάτων εισάγουν ύφασμα αποκλειστικά από την Τουρκία», τονίζει με τη σειρά της η ρωσίδα σχεδιάστρια Γεκατερίνα Ντομπριάκοβα.
«Το θέμα είναι πως δεν έχουμε άλλη εναλλακτική [προμηθευτή υφασμάτων], ούτε καν από το εσωτερικό της Ρωσίας», καταλήγει η Ντομπριάκοβα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Rosstat, τους πρώτους εννέα μήνες του 2015, η Ρωσία εισήγαγε από την Τουρκία υφάσματα και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα αξίας 470 εκατ. ευρώ.