Volkswagen: Προς ανακοίνωση νέου αφεντικού για αντιμετώπιση της κρίσης
Προς αναζήτηση νέου αφεντικού, πιθανότατα του επικεφαλής της Porsche από το 2010 Ματίας Μίλερ, βρίσκεται η Volkswagen. Μετά την παραίτηση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Μάρτιν Βίντερκορν, και τις διεθνείς διαστάσεις που παίρνει το σκάνδαλο Dieselgate, ο γερμανικός κολοσσός προσπαθεί να ανακάμψει το συντομότερο δυνατό.
Προς αναζήτηση νέου αφεντικού, πιθανότατα του επικεφαλής της Porsche από το 2010 Ματίας Μίλερ, βρίσκεται η Volkswagen. Μετά την παραίτηση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Μάρτιν Βίντερκορν, και τις διεθνείς διαστάσεις που παίρνει το σκάνδαλο Dieselgate, ο γερμανικός κολοσσός προσπαθεί να ανακάμψει το συντομότερο δυνατό.
Στη Γαλλία, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που προβλέπεται να διενεργηθούν σε περίπου εκατό αυτοκίνητα που έχουν πουληθεί στη χώρα προκειμένου να επιβεβαιωθεί πως τα οχήματα τηρούν τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων, θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ.
Τα αυτοκίνητα θα επιλεγούν τυχαία και την εποπτεία των αξιολογήσεων θα έχει ανεξάρτητη επιτροπή. Επιπλέον, τα αυτοκίνητα αυτά θα ελεγχθούν με την έγκριση των ιδιοκτητών τους και δεν θα είναι μόνο παραγωγής των γάλλων κατασκευαστών, «αλλά όλων των εμπορικών σημάτων» που πωλούνται στη χώρα.
Η γαλλίδα υπουργός ωστόσο απέρριψε το αίτημα της επικεφαλής των Οικολόγων Εμανουέλ Κος να απαγορευθεί η πώληση ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων στη Γαλλία μέχρι το 2025. Η απαίτηση αυτή δεν «είναι σοβαρή», εκτίμησε η Ρουαγιάλ. «Δεν μπορεί κανείς να πραγματεύεται προβλήματα τέτοιας σοβαρότητας εκτοξεύοντας ιδεολογικά συνθήματα σε βάρος των γαλλικών συμφερόντων», είπε, υπογραμμίζοντας πως τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν «το ένα δεύτερο των πωλήσεων» αυτοκινήτων στη Γαλλία.
«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μην δίνεται πλέον πλεονέκτημα στα ντιζελοκίνητα, αυτό είναι προφανές. Πρέπει να επενδύσουμε μαζικά στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο», τόνισε η Ρουαγιάλ.
Ο γερμανικός όμιλος Volkswagen, κάτοχος 12 εμπορικών σημάτων αυτοκινήτων και φορτηγών, παραδέχθηκε ότι είχε τοποθετήσει ένα λογισμικό παραποίησης των στοιχείων εκπομπής ρύπων στους κινητήρες ντίζελ τύπου EA189 σε περίπου 11 εκατομμύρια από τα οχήματά του σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η νορβηγική Αστυνομία ανακοίνωσε από την πλευρά της την Παρασκευή ότι ξεκινάει έρευνα για να διαπιστώσει αν η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen έχει πουλήσει στη Νορβηγία οχήματα που φέρουν το λογισμικό παραποίησης των μετρήσεων κατά τους ελέγχους για τις εκπομπές ρύπων.
«Μετά την αποκάλυψη της επονομαζόμενης “υπόθεσης Volkswagen” στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, και την παραδοχή μιας γενικευμένης απάτης, η υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Αστυνομίας θα ερευνήσει για να διαπιστώσει αν διαπράχθηκε αδίκημα στη Νορβηγία και αν υπάρχει μια κάποια επίπτωση από την απάτη αυτή στα μοντέλα που αφορά και που έχουν εισαχθεί στη χώρα μας» αναφέρει η Αστυνομία της Νορβηγίας σε ανακοίνωσή της.
Εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας όσον αφορά τα αυτοκίνητα της Volkswagen έδωσε σήμερα και η κυβέρνηση της Ινδίας, μετά την πρόσφατη ομολογία της μεγάλης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ότι είχε χρησιμοποιήσει λογισμικό που παραποιούσε τις μετρήσεις κατά τους ελέγχους για την εκπομπή ρύπων στις ΗΠΑ.
Η ινδική κυβέρνηση ζήτησε από την αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία της χώρας, ARAI, να κάνει μια αξιολόγηση των αυτοκινήτων της Volkswagen που πωλούνται στην Ινδία για να αποφανθεί αν παραβιάζουν και στη χώρα αυτή τους νόμους περί ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι οποίοι είναι λιγότερο αυστηροί από αυτούς στις ΗΠΑ.
«Με επιστολή μας στην ARAI ζητούμε να ερευνήσει αν η Volkswagen πωλεί τα ίδια μοντέλα στην Ινδία τα οποία βρέθηκε ότι παραβιάζουν τους κανονισμούς στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Άμπουτζ Σάρμα, αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου Βαριάς Βιομηχανίας.
«Θέλουμε να μάθουμε αν αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ μπορεί να συμβεί στην Ινδία ή όχι», είχε δηλώσει επίσης νωρίτερα άλλος αξιωματούχος του υπουργείου σχετικά με το σκάνδαλο της Volkswagen.
Τέλος η Καμπέρα ζήτησε την Παρασκευή από τον γερμανικό όμιλο αυτοκινήτων να διευκρινίσει άμεσα αν το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει αφορά και τα αυτοκίνητα που πωλεί στην Αυστραλία. «Αναμένουμε σύντομα εξηγήσεις από τη Volkswagen και την Audi και η κυβέρνηση θα αποφασίσει στη συνέχεια τι πορεία θα ακολουθήσει», δήλωσε ο υπουργός επικρατείας Πολ Φλέτσερ.
Αν το επίμαχο λογισμικό «χρησιμοποιήθηκε σε αυτοκίνητα Volkswagen ή Audi στην Αυστραλία, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι δεν θα κυκλοφορήσουν ξανά στην αυστραλιανή αγορά και ότι αυτά που αφορά και κυκλοφορούν ήδη θα ανακληθούν το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε.