Στήνονται οι πρώτες σκηνές για τους πρόσφυγες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ
«Τρέχουν» για να προλάβουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ο Δήμος Παιονίας τις πρώτες βροχοπτώσεις και τον χειμώνα που θα αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες, οι οποίοι συρρέουν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, προκειμένου από εκεί να συνεχίσουν το μακρύ ταξίδι τους για την Κεντρική Ευρώπη.
«Τρέχουν» για να προλάβουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ο Δήμος Παιονίας τις πρώτες βροχοπτώσεις και τον χειμώνα που θα αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες, οι οποίοι συρρέουν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, προκειμένου από εκεί να συνεχίσουν το μακρύ ταξίδι τους για την Κεντρική Ευρώπη.
Σήμερα, Τρίτη, κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ έστησε την πρώτη σκηνή, χωρητικότητας 140 ατόμων, προκειμένου να βρίσκουν καταφύγιο από τις καιρικές συνθήκες όσοι βρίσκονται στην περιοχή αναμένοντας να εισέλθουν στην ΠΓΔΜ.
Προηγήθηκαν κάποια αντιπλημμυρικά έργα και στρώσιμο του εδάφους με χαλίκι.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης θα στήσει άλλες δύο σκηνές μέχρι την άλλη βδομάδα, ενώ θα τοποθετηθούν και χημικές τουαλέτες.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παιονίας, Χρήστο Γκουντενούδη, θα στηθούν συνολικά έξι σκηνές από ΜΚΟ, θα τοποθετηθούν 60 χημικές τουαλέτες και θα εγκατασταθεί κινητή μονάδα περίθαλψης από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης.
Για τα σκουπίδια έγινε ανάθεση του έργου αποκομιδής σε εργολάβο, ο οποίος θα βρίσκεται μόνιμα στην περιοχή.
Αυτοψία στον χώρο έκανε και κλιμάκιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου που κατέγραψε τις ανάγκες των προσφύγων, ώστε να τεκμηριώσει τις εισηγήσεις της προς τη Διεθνή Ομοσπονδία, τόσο για το ύψος της απαιτούμενης οικονομικής ενίσχυσης όσο και για την οργάνωση των κλιμακίων εθελοντών.
«Μέσω του προγράμματος έκτακτης ανάγκης, που κάλυψε την πεντάμηνη χρονική περίοδο από τον Μάιο έως το Σεπτέμβριο, λάβαμε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου περίπου 300.000 ελβετικά φράγκα και μπορέσαμε να διανείμουμε 10.000 πακέτα στις ευπαθείς ομάδες μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός.
Με τη νέα χρηματοδότηση που ζήτησε ο Οργανισμός, όπως εξήγησε ο κ. Αυγερινός, θα δοθεί η δυνατότητα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό να καλύψει επιπλέον 45.000 μετανάστες, μέσω της διανομής, φαγητού, νερού και ειδών προσωπικής υγιεινής.
«Το ποσό που θα συγκεντρωθεί, δηλαδή 2,7 εκατομμύρια ευρώ, θα διατεθεί επίσης σε παροχή έκτακτης υγειονομικής περίθαλψης, σε υπηρεσίες επανασύνδεσης οικογενειών και σε δράσεις ψυχοκοινωνικής στήριξης» είπε ο κ. Αυγερινός.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ξεμπροστιάζει την κυβέρνηση παύει να προβάλλεται, αγρότες που δεν υποκύπτουν διαβάλλονται, το Μαξίμου άρχισε να πανικοβάλλεται
- Μείνε fit και στις γιορτές: Η προπόνηση που κάνει τη διαφορά
- Τραγωδία στην Ινδονησία: 16 νεκροί από πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας
- Μπαράζ ελέγχων ξεκινά η Εφορία για επιστροφές ΦΠΑ – Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο
- Συνταγές: Δύο σούπες για το κρύο του χειμώνα
- Αλκοτέστ στο κέντρο της Αθήνας – Εντοπίστηκε γυναίκα με ηλεκτρικό πατίνι υπό την επήρεια αλκοόλ
- Τουρκία: Επτά αστυνομικοί τραυματίες σε μάχη με τζιχαντιστές του ΙΚ
- Η επιστήμη μίλησε: Η κοτόσουπα είναι το old time classic «φάρμακο»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442