Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο» ο διάδοχος του ΤΑΙΠΕΔ

«Κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο» ο διάδοχος του ΤΑΙΠΕΔ

Το διάδοχο σχήμα του ΤΑΙΠΕΔ θα έχει τελείως διαφορετική λειτουργία και λογική, παρόμοιο με αυτά που έχουν δημιουργήσει αρκετά κράτη, σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Ουσιαστικά θα πρόκειται για κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο, εξηγούν, τονίζοντας ότι η περιουσία του Δημοσίου που θα ενταχθεί δεν θα προορίζεται αποκλειστικά για πώληση. Ανοιχτό αφήνουν για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο Ταμείο και όλα τα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση του ορυκτού και φυσικού πλούτου της χώρας.

Το διάδοχο σχήμα του ΤΑΙΠΕΔ θα έχει τελείως διαφορετική λειτουργία και λογική, παρόμοιο με αυτά που έχουν δημιουργήσει αρκετά κράτη σε όλα τα μέρη του πλανήτη, σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δίνοντας διευκρινίσεις για το τι προτείνεται από την ελληνική πλευρά σχετικά με το «καυτό» θέμα του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, που αποτέλεσε αιτία άσκησης δριμείας κριτικής στην κυβέρνηση.

Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο (sovereign fund), εξηγούν, τονίζοντας ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που θα ενταχθούν στο Ταμείο δεν θα προορίζονται αποκλειστικά για πώληση, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά και για αξιοποίηση μέσω άλλων τρόπων προς εξυπηρέτηση αναπτυξιακών ή δημοσιονομικών σκοπών.

Ανοιχτό αφήνουν, για πρώτη φορά, οι ίδιες πηγές, το ενδεχόμενο στα έσοδα του Ταμείου να ενταχθούν και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού και φυσικού πλούτου της χώρας.

Με έμφαση δε τονίζουν ότι η δημιουργία αποθεματικού ύψους 50 δισ. ευρώ προβλέπεται σε βάθος 30ετίας, γεγονός «που δίνει μεγάλη ‘ανάσα’ στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας».

Δεδομένου ότι οι πληροφορίες θέλουν να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το ζήτημα του Ταμείου, αίσθηση προκαλεί η αναφορά των κυβερνητικών στελεχών σε «προβλέψεις της συμφωνίας» και όχι σε επιδιώξεις και πρόταση της Αθήνας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

«1. Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός Ταμείου στο οποίο, με ορίζοντα 30ετίας, θα δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ, ως αξία των περιουσιακών του στοιχείων (ακίνητα, μετοχές, κ.λπ.). Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο, με τελείως διαφορετική λειτουργία και λογική από το ΤΑΙΠΕΔ, παρόμοιο μ’ αυτά που έχουν δημιουργήσει αρκετά κράτη σε όλα τα μέρη του πλανήτη – Νορβηγία, Αυστραλία, κ.λπ.

» 2. Τα 50 δισ. ευρώ του νέου Ταμείου προβλέπονται σε βάθος 30ετίας, γεγονός που δίνει μεγάλη «ανάσα» στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Η επίτευξη, δηλαδή, των εσόδων δεν θα γίνει άμεσα, μέσα σ’ ένα περιορισμένο χρονικό περιθώριο με δυσμενείς για την χώρα συνθήκες όπως οι σημερινές, αλλά όταν οι συνθήκες θα είναι περισσότερο ευνοϊκές.

» Χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω των συνθηκών και οι θεσμοί έχουν ‘χαλαρώσει’ τους στόχους ως προς τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Το ΔΝΤ, για παράδειγμα, μέχρι το 2018, προβλέπει έσοδα μόλις 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν έχει ανεβάσει πιο ψηλά τον πήχη εκτιμώντας τα έσοδα σε 2,5 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι για το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπονταν έσοδα 6 δισ. ευρώ έως το 2018!

» 3. Στο Ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, υποδομές, καθώς και ακίνητα του ελληνικού δημοσίου. Στο Ταμείο πιθανόν να ενταχθούν και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού / φυσικού πλούτου της χώρας –υδρογονάνθρακες, κ.λπ.

» 4. Η ένταξη περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο Ταμείο δεν σημαίνει απαραίτητα και πώλησή τους, σε αντίθεση με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ που είναι προς πώληση. Κάποια ακίνητα, πράγματι, μπορεί να πουληθούν, για ορισμένα να υπάρξουν μακροχρόνιες παραχωρήσεις και άλλα να δημιουργούν εισόδημα που θα εισρέει στο Ταμείο. Για παράδειγμα μπορεί να συμφωνηθεί ότι για κάθε κοντέινερ που μεταφέρεται με τραίνο θα καταβάλλεται στο Ταμείο ένα μικρό ποσό. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα αεροδρόμια.

» Το Ταμείο θα πρέπει να «εφευρίσκει» τρόπους να έχει μόνιμα έσοδα, όχι κατ’ ανάγκη από την πώληση ακινήτων του δημοσίου. Να σημειωθεί ότι ο χρόνος ζωής (30 χρόνια) δίνει την δυνατότητα στο Ταμείο να «καλλιεργήσει» τα περιουσιακά του στοιχεία που, ιδίως στα ακίνητα, παρουσιάζουν προβλήματα ως προς την εκμετάλλευσή τους -καταπατήσεις, ελλιπείς τίτλοι, κ.λπ.

» 5. Από τα 50 δισ. ευρώ το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών [εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10 έως 25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών], ενώ το υπόλοιπο 50% θα πάει κατά το ήμισυ σε ανάπτυξη και κατά το ήμισυ στο χρέος. Είναι εμφανής ο διαφορετικός στόχος του Ταμείου. Με το ΤΑΙΠΕΔ από τις αποκρατικοποιήσεις τα τυχόν έσοδα πήγαιναν εξ ολοκλήρου στην αποπληρωμή του χρέους, ενώ με το Ταμείο μόνο το ένα τέταρτο.

» 6. Η έδρα του Ταμείου θα είναι η Αθήνα (και όχι το Λουξεμβούργο), θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ από την Κομισιόν θα υπάρχει μόνο εποπτεία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024