Ντάισελμπλουμ: Εξετάζουμε όλα τα εργαλεία για το «δάνειο γέφυρα»
Συνεχίζουμε τη δουλειά και εξετάζουμε όλα τα εργαλεία, δήλωσε αναφορικά με το ζήτημα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ελλάδας ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Πρόσθεσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν τόσο νομικά κωλύματα όσο και πολιτικές ενστάσεις.
Συνεχίζουμε τη δουλειά και εξετάζουμε όλα τα εργαλεία, δήλωσε αναφορικά με το ζήτημα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ελλάδας ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Πρόσθεσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν τόσο νομικά κωλύματα όσο και πολιτικές ενστάσεις.
Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν δήλωσε πως η ομάδα εργασίας διερευνά αυτήν την ώρα τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους, σχολιάζοντας ότι θα ήταν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα αν υπήρχε συμφωνία ήδη από το Φεβρουάριο. Χαρακτήρισε «πολιτική καταστροφή» την απόφαση για δημοψήφισμα επειδή, όπως υποστήριξε, αυτή ήταν που προκάλεσε το κλείσιμο των τραπεζών και τους κεφαλαιακούς ελέγχους στις τράπεζες.
Ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε πως εξετάζονται έως έξι λύσεις για τη χρηματοδότηση γέφυρα, ωστόσο δεν υπάρχει διάθεση σε πολλά κράτη μέλη να δοθούν νέα χρήματα χωρίς μάλιστα αιρεσιμότητα. Δήλωσε επίσης ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο διμερών δανείων ή της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των πληρωμών προς την ΕΚΤ.
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν, για το ίδιο θέμα ξεκαθάρισε πως η Βρετανία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης και αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν χρήματα των Βρετανών φορολογουμένων για τη διάσωση της Ελλάδας.
Η Κομισιόν εξετάζει τις επιλογές που υπάρχουν για την έκτακτη χρηματοδότηση γέφυρα της Ελλάδας, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Όπως ανέφερε ο κ. Σχοινάς, υπάρχουν επιλογές, όπως είναι τα διμερή δάνεια και τα κονδύλια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), ο οποίος ιδρύθηκε το 2010 και αφορά και τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.
Πάντως, τις επιλογές για τη χορήγηση «δανείου γέφυρα» προς την Ελλάδα συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ που θα συζητηθούν σήμερα Τρίτη σε τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group αποκαλύπτουν οι Financial Times.
Πέραν από την άντληση πόρων από το ύψους 60 δισ. ευρώ πανευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης (EFSM) κάτι που δεν επιθυμεί η Βρετανία , οι άλλες επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνουν διμερή δάνεια από άλλες χώρες της ευρωζώνης, μεταφορά 3,5 δισ. ευρώ από κέρδη επί ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, είτε ως δάνειο στην Αθήνα είτε ως χορηγία, μεταφορά αποθεματικών από τα εθνικά ταμεία κυβερνήσεων της ευρωζώνης, την τιτλοποίηση ελληνικών δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, αλλά και χρήση υφιστάμενων ευρωπαϊκών πόρων ανάπτυξης για τους οποίους η Αθήνα είναι επιλέξιμη.
Μπορεί τα New Year's resolutions να μοιάζουν λίγο αστεία, αλλά αν είναι να μπούμε σε αυτό το «παιχνίδι» ας το κάνουμε σωστά. Τα μυστικά για να πετύχουμε τους στόχους μας.