
Bloomberg: Το Eurogroup κρίνει την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών
Το ενδεχόμενο να περιορίσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην έκτακτη ρευστότητα που λαμβάνουν μέσω του ELA θα εξετάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εάν δεν διαπιστωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Το ενδεχόμενο να περιορίσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην έκτακτη ρευστότητα που λαμβάνουν μέσω του ELA θα εξετάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εάν δεν διαπιστωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Το δημοσίευμα (Greece Faces Pending Deadline as ECB Eyes Haircut Option) αναφέρει πως η Ελλάδα χρειάζεται να δείξει ότι είναι σοβαρή όσον αφορά την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους πιστωτές της την επόμενη εβδομάδα ή να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ακόμα πιο αυστηρών κανόνων στη ρευστότητα των τραπεζών.
Δύο αξιωματούχοι οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Bloomberg αναφέρουν πως η ΕΚΤ θέλει να δει πρόοδο στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup ή θα εξετάσει το ενδεχόμενο να περιορίσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην έκτακτη ρευστότητα που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες, αναφέρουν
Ο ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι προετοιμασμένοι να αυξήσουν το κούρεμα στα ελληνικά κεφάλαια.
Το πρακτορείο αναφέρει πως στο χθεσινό ΔΣ της ΕΚΤ τα περισσότερα μέλη, με επικεφαλής τον πρόεδρο Μάριο Ντράγκι υποστήριξαν ότι θα ήταν άδικο να περιοριστεί η πρόσβαση στη ρευστότητα πριν ξεκαθαριστεί το αποτέλεσμα από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών την επόμενη Δευτέρα. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζει τη «δρακόντεια» πρόταση που περιλαμβάνεται σε έγγραφο που κατατέθηκε στην ΕΚΤ για αύξηση του ποσοστού κουρέματος των ενεχύρων μέχρι και 90%.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης ανησυχούν για τη φερεγγυότητα της Ελλάδας ενόψει των επόμενων αποπληρωμών χρέους, αλλά την ίδια στιγμή είναι διστακτικοί να αναλάβουν δράση πριν οι πολιτικοί έχουν μια ευκαιρία να διασώσουν το πρόγραμμα.
Τέλος, αξιωματούχος που μίλησε στο Bloomberg δήλωσε ότι η απόφαση της επόμενης εβδομάδας θα εξαρτηθεί εν μέρει από την πληρωμή των 767 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πακιστάν: Αυξήθηκε σε 21 ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο
- Γάζα: Ο Τραμπ έχει προτείνει σε Πούτιν, Ουκρανούς και… Νετανιάχου να συμμετάσχουν στο «Συμβούλιο Ειρήνης»
- Γιόβιτς μετά τα 4 γκολ στον Παναθηναϊκό: «Ιδιαίτερα περήφανος – Η ΑΕΚ έχει ποιότητα»
- Καλπάζει ο πληθωρισμός: Στο 2,9% στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο – Στο 1,9% στην ευρωζώνη
- Αιγάλεω: Άγρια επίθεση σε οδηγό ταξί – «Ένιωσα να τρέχει αίμα από το πηγούνι και την κοιλιά»
- Wikipedia, ετών 25: Μπορεί να επιβιώσει η μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια του διαδικτύου στην εποχή του AI;
- Βασίλης Κικίλιας: «Οι θαλάσσιες μεταφορές ενώνουν στρατηγικά Ελλάδα και Αίγυπτο»
- Εάν η μείωση του λειτουργικού κόστους είναι σκοπός μιας επιχείρησης, το αυτόνομο SOC είναι η λύση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442