Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Έτοιμη η ΕΤΕπ να εξετάσει καλά και βιώσιμα προγράμματα στην Ελλάδα

Έτοιμη η ΕΤΕπ να εξετάσει καλά και βιώσιμα προγράμματα στην Ελλάδα

«Αν υπάρχουν καλά και βιώσιμα προγράμματα, η ΕΤΕπ δηλώνει έτοιμη να τα εξετάσει» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ, παρουσιάζοντας στις Βρυξέλλες την ετήσια έκθεση της τράπεζας. Για τον ίδιο, η συμφωνία στο Eurogroup είναι καθοριστική. Όπως είπε,  «ελπίζω ότι θα καταλήξει σε πρακτικά αποτελέσματα τους επόμενους 4 μήνες, ενώ εξίσου σημαντικές είναι οι επόμενες 24 ώρες μέχρι η συμφωνία να οριστικοποιηθεί.»

Στην Ελλάδα είχαμε δραστηριότητες πριν από την κρίση, ήμασταν αυτοί που παρέμειναν στη διάρκεια της κρίσης και πρόθεση μας είναι να παραμείνουμε και μετά την κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Bέρνερ Χόγιερ, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της Τράπεζας στις Βρυξέλλες.

Για τον ίδιο, η συμφωνία στο Eurogroup είναι καθοριστική. Όπως είπε, «ελπίζω ότι θα καταλήξει σε πρακτικά αποτελέσματα τους επόμενους 4 μήνες, ενώ εξίσου σημαντικές είναι οι επόμενες 24 ώρες μέχρι η συμφωνία να οριστικοποιηθεί.»

Τόνισε ακόμα ακόμη ότι η έκθεση της τράπεζας για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική και ανέρχεται σε 16,9 δισ. ευρώ που σημαίνει 9,4% του ελληνικού ΑΕΠ.

Στην ερώτηση αν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, είπε πως «αν υπάρχουν καλά και βιώσιμα προγράμματα, η ΕΤΕπ δηλώνει έτοιμη να τα εξετάσει».

Υποστήριξε ακόμη ότι τα καλά προγράμματα είναι προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση τους καθώς «ό,τι χρηματοδοτούμε εμείς αναχρηματοδοτείται στη συνέχεια από τις διεθνείς αγορές, πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε αδύναμα προγράμματα και αυτός ο κανόνας πρέπει να διατηρηθεί, είναι η βάση για ό,τι κάνουμε.»

Επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν προβλέπονται νέα προγράμματα προς χρηματοδότηση, αλλά σημείωσε ότι τα ποσά που έχουν δεσμευθεί στην Ελλάδα «κόβουν την ανάσα».

Ο Χόγιερ αναφέρθηκε και σε μια προσωπική του εμπειρία σε σχέση με την Ελλάδα. «Εζησα στην Ελλάδα ως μαθητής την εποχή της δικτατορίας και είμαι ιδιαίτερα περήφανος που η χώρα αυτή προχώρησε στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου, έγινε μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Έχω προσωπική δέσμευση με την Ελλάδα. Η ΕΤΕπ είναι παρούσα στην Ελλάδα από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο