Έκκληση Γκορμπατσόφ να ξεπαγώσουν οι σχέσεις Ρωσίας – Δύσης
Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, απηύθυνε την Τετάρτη έκκληση να «ξεπαγώσουν» οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τους Δυτικούς, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από την αρχή της ουκρανικής κρίσης.
Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, απηύθυνε την Τετάρτη έκκληση να «ξεπαγώσουν» οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τους Δυτικούς, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από την αρχή της ουκρανικής κρίσης.
Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στη ρωσική εφημερίδα Rossiiskaya Gazeta, ο 83χρονος πρώην πρόεδρος εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η ουκρανική κρίση οδήγησε σε οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αλλά και σταμάτησε τη συνεργασία σε πολλούς ζωτικούς τομείς, όπως ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας, η κλιματική αλλαγή ή η διαχείριση επιδημιών.
«Οφείλουμε να ξεπαγώσουμε επειγόντως τις σχέσεις μας», γράφει ο Γκορμπατσόφ, αρχιτέκτονας της πολιτικής του ανοίγματος της ΕΣΣΔ στη δεκαετία του 1980.
«Καλώ τους ηγέτες της Ρωσίας και των ΗΠΑ να σκεφθούν τη διεξαγωγή μιας Συνόδου Κορυφής με ένα ευρύ πρόγραμμα συνομιλιών, χωρίς προϋποθέσεις», τονίζει ο Γκορμπατσόφ, προσθέτοντας πως «ο ίδιος τύπος Συνόδου Κορυφής πρέπει να οργανωθεί ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ».
Ο πρώην ηγέτης επισημαίνει την «ιδιαίτερη ευθύνη» της Ρωσίας και των ΗΠΑ. «Όταν απομακρύνονται από την ευθύνη αυτή, ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με βαριές συνέπειες», γράφει.
«Δεν πρέπει να φοβόμαστε ότι η μια πλευρά θα χάσει το γόητρό της ή ότι η άλλη θα πει πως νίκησε η προπαγάνδα της», εξηγεί.
Για την Ουκρανία, εκτιμά πως ο ουκρανικός στρατός και οι αυτονομιστές «παραβιάζουν αμφότεροι την κατάπαυση του πυρός, είναι αμφότεροι ένοχοι για χρήση ιδιαίτερα επικίνδυνων τύπων όπλων και για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων».
Ο πρώην ηγέτης, ο οποίος έχει επικρίνει στο παρελθόν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστήριξε το Φεβρουάριο την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία εκτιμώντας πως πρόκειται για διόρθωση ενός λάθους που χρονολογούνταν από τη σοβιετική εποχή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Τα αποτελέσματα στο NBA και τα ζευγάρια στα play offs και play in (vids)
- Πώς αντιλαμβάνεται η γάτα τον χρόνο;
- Over Half of Greek Pensioners Receive Under €1,000
- Η Meta σε νέα δίκη για «εθισμό» των ανήλικων χρηστών
- Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Οικειοθελής εισαγωγή σε κέντρο θεραπείας
- Οπαδός της Μάντσεστερ Σίτι τρόλαρε πίνοντας από μπουκάλι… Άρσεναλ! (vid, pics)
- Τραγωδία στους Παξούς: Νεκρός 15χρονος μοτοσικλετιστής σε τροχαίο
- Επιστρέφουν οι εκδρομείς του Πάσχα – Συνεχείς οι αφίξεις πλοίων στα λιμάνια της Αττικής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442