Ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ: «Πολύ σοβαρό» το θέμα με την κυπριακή ΑΟΖ
Πολύ σοβαρό χαρακτήρισε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ το θέμα που έχει προκύψει στην κυπριακή ΑΟΖ, αναφέροντας ότι το «θέμα παρατηρείται και σε άλλα μέρη του κόσμου, όταν υπάρχουν θαλάσσιες διαφορές (maritime disputes)». Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, είχε συνάντηση με τον κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.
Πολύ σοβαρό χαρακτήρισε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ το θέμα που έχει προκύψει στην κυπριακή ΑΟΖ, αναφέροντας ότι το «θέμα παρατηρείται και σε άλλα μέρη του κόσμου, όταν υπάρχουν θαλάσσιες διαφορές (maritime disputes)».
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, έκανε τις δηλώσεις έπειτα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κατάσταση καταδεικνύει πως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μπορεί να είναι «είτε ευλογία, είτε κατάρα».
Αν τύχει, είπε, καλής διαχείρισης, θα αποτελέσει όφελος για όλους τους Κύπριους, ενώ αν γίνει πηγή έντασης, θα είναι πρόβλημα για όλους και περισσότερο κατάρα για τις συνομιλίες, σημείωσε.
Ο κ. Άιντε κάλεσε όλους να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.
Ανέφερε ότι είχε μια εποικοδομητική, ενδιαφέρουσα και σημαντική συνάντηση με τον Ν.Αναστασιάδη και αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια πολύ έντονη περίοδο, επειδή η κατάσταση περιπλέκεται.
Τόνισε ότι υπάρχουν στρατηγικοί λόγοι για τους οποίους η υφιστάμενη κατάσταση είναι απαράδεκτη και γι’ αυτό θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τις δύο πλευρές, ώστε να επιτευχθεί διευθέτηση του Κυπριακού όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Σημείωσε ότι οι όροι εντολής του δεν έχουν αλλάξει και ότι έχουν τεθεί ζητήματα προς συζήτηση. Ευχήθηκε πως σε μεταγενέστερο στάδιο, θα μπορέσουν να συναντηθούν και οι δύο ηγέτες, ώστε να ξαναρχίσει η διαδικασία των συνομιλιών.
Σε ερώτηση κατά πόσο θα έπρεπε να επισκεφθεί τώρα την Άγκυρα αντί να βρίσκεται στη Λευκωσία, απάντησε ότι είναι σε συνεχή επαφή με την τουρκική ηγεσία και φυσικά σύντομα θα βρεθεί στην Άγκυρα.
Όσον αφορά στην επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, σημείωσε ότι οι ίδιοι θα αποφασίσουν πότε θα συμβεί αυτό. Μέχρι τότε, είπε, θα συνεχίσει τις συναντήσεις ο ίδιος μαζί τους, όπως και με τους διαπραγματευτές.
* Η πρόθεση του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή στις συνομιλίες για το Κυπριακό, Κουντρέτ Οζερσάι, να κατέλθει ως υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές» του 2015 είχε ως αποτέλεσμα την παύση του από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Την απόφαση του κ. Έρογλου ανακοίνωσε μέσω Twitter ο κ. Οζερσάι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Επιστρέφουν οι εκδρομείς του Πάσχα – Πού υπάρχουν προβλήματα
- Scorpions: Η βραδιά που ερμήνευσαν Μαρινέλλα σε συναυλία τους στην Αθήνα
- Θεσσαλονίκη: Κατασχέθηκαν 20 κιλά κάνναβης και ένα κιλό κοκαΐνης – Μία σύλληψη
- Δούκας για ήττα Όρμπαν: Κανένα καθεστώς που εργαλειοποιεί το κράτος δικαίου δεν είναι αήττητο
- Αφθώδης πυρετός: «Θυσιάζουν τη Λέσβο για να σωθεί η υπόλοιπη Ελλάδα»
- «Ούτε πόλεμος, ούτε ειρήνη»: Η ζωή στη Γάζα έξι μήνες μετά την «εκεχειρία»
- Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» για τον Στέφανο Μπορμπόκη (pics)
- Πάπας Λέων σε Ντόναλντ Τραμπ: Θα συνεχίσω να μιλάω ενάντια στον πόλεμο και να προωθώ την ειρήνη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442