Κινητικότητα και από την UNESCO στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα
Εκπρόσωποι της ελληνικής και της βρετανικής κυβέρνησης συναντήθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου για να συζητήσουν, στο πλαίσιο εργασιών Επιτροπής της UNESCO, το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η UNESCO απηύθυνε σύσταση στο Λονδίνο να εξετάσει την πρόταση για διαμεσολάβηση για το ελληνικό αίτημα, πρόταση που η Ελλάδα είχε απευθύνει το 2013 στη Βρετανία.
Εκπρόσωποι της ελληνικής και της βρετανικής κυβέρνησης συναντήθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου για να συζητήσουν, στο πλαίσιο εργασιών Επιτροπής της UNESCO, το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Η UNESCO απηύθυνε σύσταση στο Λονδίνο να εξετάσει την πρόταση για διαμεσολάβηση για το ελληνικό αίτημα, πρόταση που είχε απευθύνει το 2013 στη Βρετανία.
Η ίδια σύσταση προβλέπει την αρωγή της UNESCO προκειμένου να λάβουν χώρα περαιτέρω συναντήσεις για την επίλυση του ζητήματος.
Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά που κράτος καλείται να προχωρήσει θεσμικά σε διαμεσολάβηση στο πλαίσιο της UNESCO, δεδομένου, ότι η διαδικασία θεσμοθετήθηκε μόλις το 2010.
Η UNESCO είχε απευθύνει το 2013 πρόσκληση, έπειτα από αίτημα της ελληνικής πλευράς, επί υπουργίας Πάνου Παναγιωτόπουλου, προκειμένου να ξεκινήσει διαμεσολάβηση στη βάση των σχετικών κανόνων της UNESCO.
Η πρόταση απευθύνθηκε στους Βρετανούς τον Αύγουστο του 2013 και δεν έχει επίσημα απαντηθεί από τη βρετανική πλευρά μέχρι σήμερα.
Η συνάντηση των δύο πλευρών έγινε 1 και 2 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των εργασιών της «Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους».
Σε αυτή συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης. Από βρετανικής πλευράς συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και την πρόσκληση της UNESCO στήριξαν πλήθος κρατών με δηλώσεις τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής όπως η Ελβετία, η Κύπρος, η Λιβύη, το Μεξικό, το Ιράκ, η Αίγυπτος, η Κορέα, η Τουρκία, η Νιγηρία και το Περού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Σπουδαία νίκη για τους Βάσκους του Βαλβέρδε
- Η πλούσια Αρκτική μήλον της έριδος για ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία
- Τραγωδία στη Γαλλία: Τέσσερις νεαροί Πορτογάλοι σκοτώθηκαν σε τροχαίο κοντά στα σύνορα με την Ελβετία
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]




