Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Mercedes-AMG GT: Υλικό ονείρων

Mercedes-AMG GT: Υλικό ονείρων

Η Mercedes-AMG υπογράφει ένα ακόμη ονειρεμένο sportscar, που αν και θυμίζει έντονα τη μέχρι σήμερα γνωστή SLS AMG, έρχεται να τοποθετηθεί, με έναν V8 κινητήρα χωρητικότητας 4,0 λίτρων και το πλήρως αλουμινένιο σασί, απέναντι στην Porsche 911.

Γιάννης Αδάναλης

Χρειάστηκε να δαπανηθούν χιλιάδες ώρες εξέλιξης και να δημοσιευθούν μερικές εκατοντάδες φωτογραφίες με το αλουμινένιο αμάξωμά της καλυμμένο με το χαρακτηριστικό καμουφλάζ, μέχρι να φτάσει η στιγμή της φαντασμαγορικής αποκάλυψης.

Εν μέσω επιφωνημάτων και με τον Ν. Rosberg στο αριστερό της κάθισμα, η εκθαμβωτική Mercedes-AMG GT «γλιστρά» πάνω στη σκηνή, αποκαλύπτοντας την καλλίγραμμη σιλουέτα της μπροστά στα μάτια των 400 προσκεκλημένων που συγκεντρώθηκαν απ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη στο «άσημο» Affalterbach, την ιστορική έδρα της AMG, για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

«H Μercedes-AMG GT φανερώνει στους λάτρεις των sportscars σε όλο τον κόσμο τι μπορεί να καταφέρει η AMG», είχε δηλώσει νωρίτερα ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας και εξέλιξης της Mercedes-Benz, Prof Dr T. Webber, αναδεικνύοντας τις προθέσεις της γερμανικής φίρμας.

Η GT είναι το δεύτερο τετράτροχο που εξελίσσεται αποκλειστικά από την Mercedes-AMG και παρά τις εξεζητημένες προδιαγραφές ή τις παρεμφερείς αναλογίες της δεν διεκδικεί τον τίτλο του αντικαταστάτη της SLS.

To χυτό αμάξωμα, με το μακρύ καπό και το απέριττο τελείωμα, δεν απέχει από εκείνο της θρυλικής 300SL, έστω και αν στη θέση των gullwings βρίσκονται, χάριν ευκολίας, συμβατικές πόρτες.

Ένα σύντομο ταξίδι στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν εξασφαλίζει και ο βραχνός ήχος του οκτακύλινδρου συνόλου των 4,0 λίτρων. Πληθωρικός και γεμάτος μπάσο, όπως αρμόζει δηλαδή σε μια τέτοιου είδους κατασκευή.

Μια κατασκευή που έχει βασιστεί σε ένα αλουμινένιο χωροδικτύωμα, το οποίο δεν διακρίνεται μόνο για το ιδιαίτερα χαμηλό βάρος του (μόλις 231 κιλά) αλλά και για τα υψηλά επίπεδα παθητικής ασφάλειας που είναι ικανό να προσφέρει.

Τα αλουμίνιο αποτέλεσε τη βασική επιλογή και για τις επιφάνειες του αμαξώματος, καθώς μόνο το πίσω καπό είναι κατασκευασμένο από χάλυβα. Μάλιστα, για τον περαιτέρω περιορισμό του βάρους, οι Γερμανοί δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν μαγνήσιο για την κατασκευή της μετώπης, στην οποία εδράζουν -μεταξύ άλλων- τα φωτιστικά σώματα.

Άλλωστε η κατανομή των 1.540 κιλών συνιστά έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στη διαμόρφωση του οδηγικού προφίλ της Mercedes-AMG GT.

Με σκοπό, λοιπόν, ο πίσω-κινητήριος άξονας να δεχθεί, έστω και οριακά, μεγαλύτερο φορτίο σε σχέση με τον μπροστινό, το επτατάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη με το οποίο εφοδιάζεται η AMG GT έχει μεταφερθεί στο πίσω τμήμα.

Την ίδια στιγμή ο ανθρακονημάτινος άξονας μετάδοσης υπόσχεται ταχύτερη απόκριση, καθώς το σημαντικά χαμηλότερο βάρος του έχει περιορίσει το φαινόμενο της αδράνειας και το διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης -ηλεκτρονικά ελεγχόμενο στην περίπτωση της GT S- τη βέλτιστη μεταφορά της ισχύος στην άσφαλτο.

Μιλώντας για ισχύ, ο διπλά υπερτροφοδοτούμενος V8 κινητήρας των 4,0 λίτρων προσφέρεται σε δύο εκδόσεις.

Αναλυτικότερα, η AMG GT αποδίδει 462 ίππους και 600 Nm ροπής, ενώ η ισχυρότερη AMG GT S φτάνει τους 510 ίππους και τα 650 Νm ροπής.

Στη διαδικασία επιτάχυνσης από στάση στα 100 χλμ./ώρα η διαφορά ανάμεσα στις δύο εκδόσεις του αυτοκινήτου μεταφράζεται σε μόλις 0,2 δευτερόλεπτα, ωστόσο, για την GT S η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προσφέρει μεγαλύτερων διαστάσεων μπροστινά φρένα και τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ (AMG RIDE CONTROL) στον βασικό εξοπλισμό.

Κατά τ’ άλλα, και οι δύο εκδόσεις ισχύος μπορούν να εφοδιαστούν με κεραμικής σύνθεσης δισκόφρενα, σε αντίθεση με το εξοπλιστικό πακέτο AMG DYNAMIC PLUS, το οποίο αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο της ισχυρότερης AMG GT, περιλαμβάνοντας -μεταξύ άλλων- ενεργές βάσεις στήριξης για κινητήρα και κιβώτιο ταχυτήτων, οι οποίες προσαρμόζουν τη σκληρότητά τους ανάλογα με τις συνθήκες κίνησης.

Ολοκληρώνοντας με τις τεχνικές προδιαγραφές της Μercedes-AMG GT, οφείλουμε να αναφερθούμε στην επιλογή της διάταξης των διπλών ψαλιδιών για την ανάρτηση του μπροστινού και του πίσω άξονα, καθώς και στον μεταβλητό λόγο μετάδοσης του συστήματος διεύθυνσης.

Την απαραίτητη φροντίδα που απαιτεί ένα αυτοκίνητο, όπως η AMG GT, έχει δεχθεί και το αποκλειστικά διθέσιο εσωτερικό. Πέρα, λοιπόν, από την αναμενόμενη χρήση υψηλής ποιότητας υλικών, εντύπωση προκαλεί ο σχεδιασμός της υπερυψωμένης κεντρικής κονσόλας αλλά και της πρακτικότητας που εξασφαλίζουν τα 350 λίτρα του χώρου αποσκευών.

Κρίνοντας από την υπόσχεση του επικεφαλής της Mercedes-AMG GmbH, Τ. Moers στο N. Rosberg, οι πρώτες παραδόσεις της GT πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις αρχές της επόμενης χρονιάς, χωρίς ωστόσο να αποκαλυφθούν οι τιμές διάθεσης του αυτοκινήτου, που όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει τον βασικό ανταγωνιστή των κορυφαίων εκδόσεων της Porsche 911.

Η MercedesAMG GTμεμίαματιά

Διαστάσεις (μέτρα):Μ/Π/Υ: 4,546/ 1,939 / 1,289

Μεταξόνιο(μέτρα):2,690

Κινητήρας(κ.εκ.): 3.982

Iσχύς(Ίπποι/σ.α.λ.):462/6.000 (GT), 510/6.250 (GT S)

Ροπή(Νm/σ.α.λ.): 600/1.600 (GT), 650/1.750 (GT S)

Βάρος(κιλά):Aπό 1.540

Κατανάλωση (λίτρα καυσίμου/100 χλμ. στον μικτό κύκλο) :9,3(GT), 9,4 (GT S)

Εκπομπές CO2 (γραμμ./χλμ.):216 (GT), 219 (GT S)

Επιτάχυνση(0-100χλμ./ώρα):4,0 δευτ. (GT), 3,8 δευτ. (GT S)

Τελικήταχύτητα(χλμ./ώρα):304 (GT), 310 (GT S)

auto.in.gr

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024