Έριξαν την γαλλική κυβέρνηση τα σχόλια του υπουργού Οικονομίας
Την παραίτηση όλης της κυβέρνησής του υπέβαλε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, μετά από αίτημα του αρχηγού του γαλλικού κράτους. Ο Βαλς αναμένεται να παρουσιάσει νέο κυβερνητικό σχήμα την Τρίτη. Στο φόντο βρίσκεται ο ενδοκυβερνητικός πόλεμος που είχε ξεσπάσει μετά τις επικρίσεις του υπουργού Οικονομίας στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί το Παρίσι.
Την παραίτηση όλης της κυβέρνησής του υπέβαλε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, μετά από αίτημα του αρχηγού του γαλλικού κράτους. Ο Βαλς αναμένεται να παρουσιάσει νέο κυβερνητικό σχήμα την Τρίτη.
Στο φόντο βρίσκεται ο ενδοκυβερνητικός πόλεμος που είχε ξεσπάσει μετά τις επικρίσεις του υπουργού Οικονομίας στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί το Παρίσι.
Η νέα κυβέρνηση, σημείωσε η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, «θα βρίσκεται σε συμφωνία με την κατεύθυνση που έχει θέσει ο γάλλος πρόεδρος για τη χώρα».
Η φράση που είχε πυροδοτήσει τον πόλεμο ήταν αναφορά του υπουργού Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούργκ πως «η Γερμανία έχει πέσει στην παγίδα της λιτότητας, την οποία επιβάλλει σε όλη την Ευρώπη».
Κύκλοι του πρωθυπουργικού γραφείου είχαν αναφέρει πως ο Βαλς θεώρησε ότι o Μοντεμπούργκ «πέρασε την κίτρινη γραμμή» με τα σχόλιά του.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο Monde, ο πρωθυπουργός θα έχει τη Δευτέρα σειρά συναντήσεων με τα μέλη της, απερχόμενης πλέον, κυβέρνησής του ώστε να λάβουν θέση επί της γραμμής που ακολουθεί το Παρίσι στην οικονομική πολιτική.
H γαλλική ηγεσία δεν έχει καταφέρει να αντιστρέψει σημαντικά το κλίμα ούτε στην αγορά εργασίας ούτε στην πορεία των οικονομικών δεικτών -το γαλλικό ΑΕΠ έχει μείνει στάσιμο, και οι στόχοι για μετριοπαθή ανάπτυξη φέτος υποβαθμίστηκαν ακόμη χαμηλότερα.
Παράλληλα, το Παρίσι προχωρά με σχετικά βραδύ ρυθμό στην εξισορρόπηση των δημοσιονομικών του μεγεθών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αναβολή της δίκης του Ivan Greko – Τι ζήτησε το δικαστήριο
- «Ο Γιαμάλ είναι ο παίκτης του μέλλοντος»
- «Προπύργιο της Αριστεράς» – Ο Τραμπ διαλύει ένα από τα σημαντικότερα κλιματικά εργαστήρια του κόσμου
- ΑΑΔΕ: Πώς θα λειτουργήσουν οι ψηφιακές εφαρμογές τις επόμενες μέρες
- IRIS: Τι αλλάζει με τα όρια στις άμεσες πληρωμές από τον Ιανουάριο 2026
- Νετανιάχου: Συναντήθηκε με τον Ρούμπιο πριν από το ραντεβού με τον Τραμπ
- ΒΗΜΑ: Το συλλεκτικό ημερολόγιο του Αρκά για το 2026 επανακυκλοφορεί αυτή την Κυριακή
- Η Μόσχα απειλεί με αντίποινα για την επίθεση με drones στην οικία του Πούτιν – Βλέπει βρετανικό δάκτυλο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442