Πτήση ΜΗ17: «Κατά λάθος» η κατάρριψη του αεροσκάφους από αυτονομιστές;
Νέες εκτιμήσεις σχετικά με την κατάρριψη του Boeing έδωσαν στη δημοσιότητα αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, λέγοντας ότι το αεροσκάφος μπορεί να καταρρίφθηκε «κατά λάθος» από τους αυτονομιστές, που το πέρασαν για άλλου είδος αεροπλάνο. Βάσει των νέων στοιχείων, δεν επιβεβαιώνεται η άμεση ανάμειξη της Ρωσίας στο γεγονός.
Νέες εκτιμήσεις σχετικά με την κατάρριψη του Boeing έδωσαν στη δημοσιότητα αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, λέγοντας ότι το αεροσκάφος μπορεί να καταρρίφθηκε «κατά λάθος» από τους αυτονομιστές, που το πέρασαν για άλλου είδους αεροπλάνο.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, υπάρχει βεβαιότητα ότι το αεροπλάνο επλήγη από πύραυλο SA-11, ο οποίος εκτοξεύθηκε από την ανατολική Ουκρανία, σε περιοχή όπου τους τελευταίους μήνες υπήρχε έντονη ροή όπλων από τη Ρωσία προς τους αυτονομιστές.
«Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε υπό συνθήκες που οι Ρώσοι βοήθησαν να δημιουργηθούν» ανέφερε ένας αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Από τα δεδομένα των αμερικανικών υπηρεσιών προκύπτει ότι την ώρα που καταρρίφθηκε το Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών, πύραυλος εδάφους-αέρος «έφυγε» από την πόλη Σνίζνε, όπου το τελευταίο διάστημα διεξάγονται σκληρές μάχες των ουκρανικών δυνάμεων με τους αυτονομιστές.
Κάτοικοι στην πόλη Τόρεζ δήλωσαν ότι την ημέρα που έπεσε το αεροπλάνο είδαν ένα φορτηγό να διασχίζει την πόλη, μεταφέροντας μια συστοιχία πυραύλων. Ένας κάτοικος της Τόρεζ δήλωσε μάλιστα ότι του έκανε εντύπωση το συγκεκριμένο σύστημα, καθώς δεν είχε ξαναδεί κάτι παρόμοιο τους μήνες που διαρκεί η σύγκρουση.
Κατά τον ίδιο, ώρες αργότερα ένα φορτηγό παρόμοιο με εκείνο που διέσχισε το δρόμο, επέστρεψε χωρίς τη συστοιχία.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τα όσα είχαν δηλώσει τις προηγούμενες μέρες Ουκρανοί των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με συνομιλίες ανταρτών που αναφέρονταν στην κατάρριψη του αεροπλάνου.
Η επεξεργασία των συγκεκριμένων δεδομένων συνεχίζεται.
Τέλος, οι αμερικανοί έδωσαν στη δημοσιότητα και αεροφωτογραφίες με αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν κέντρο εκπαίδευσης των αυτονομιστών εντός του ρωσικού εδάφους. Εκεί, σύμφωνα με τους ίδιους, οι αντάρτες μάθαιναν και το πώς να χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα πυραυλικά συστήματα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πακιστάν: Αυξήθηκε σε 21 ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο
- Γάζα: Ο Τραμπ έχει προτείνει σε Πούτιν, Ουκρανούς και… Νετανιάχου να συμμετάσχουν στο «Συμβούλιο Ειρήνης»
- Γιόβιτς μετά τα 4 γκολ στον Παναθηναϊκό: «Ιδιαίτερα περήφανος – Η ΑΕΚ έχει ποιότητα»
- Καλπάζει ο πληθωρισμός: Στο 2,9% στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο – Στο 1,9% στην ευρωζώνη
- Αιγάλεω: Άγρια επίθεση σε οδηγό ταξί – «Ένιωσα να τρέχει αίμα από το πηγούνι και την κοιλιά»
- Wikipedia, ετών 25: Μπορεί να επιβιώσει η μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια του διαδικτύου στην εποχή του AI;
- Βασίλης Κικίλιας: «Οι θαλάσσιες μεταφορές ενώνουν στρατηγικά Ελλάδα και Αίγυπτο»
- Εάν η μείωση του λειτουργικού κόστους είναι σκοπός μιας επιχείρησης, το αυτόνομο SOC είναι η λύση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442