Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Σεισμός 6,3 βαθμών μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης

Σεισμός 6,3 βαθμών μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών σημειώθηκε στις 12:25 το Σάββατο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, ενώ ακολούθησε σειρά δονήσεων μεγέθους μεταξύ 4 και 5 βαθμών στο Β.Αιγαίο, από τη Χαλκιδική έως τα τουρκικά παράλια. Δεκάδες τραυματίες στην Τουρκία. Πληροφορίες για μικροτραυματισμούς, αλλά όχι σοβαρές ζημιές στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη. Στα νησιά ο Γ.Μιχελάκης.

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών σημειώθηκε στις 12:25 το Σάββατο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, ενώ ακολούθησαν σε μικρό χρονικό διάστημα αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους μεταξύ 4 και 5 βαθμών στο Β.Αιγαίο, στο τόξο που εκτείνεται από τη Χαλκιδική έως τα τουρκικά παράλια.

Από το σεισμό δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές ζημιές ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν μόνο μερικοί μικροτραυματισμοί.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση 11 ακατοίκητων σπιτιών, μικροζημιές σε περίπου 13 ακίνητα και δύο εκκλησίες. Επίσης, διαπιστώθηκαν ρωγμές σε τρία σχολεία τα οποία είναι και εκλογικά κέντρα.

Δεκαπενταμελές κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, του ΟΑΣΠ και του ΟΣΚ θα πραγματοποιήσει αυτοψίες σε σχολικές μονάδες, αλλά και σε δημόσια και ιδιωτικά κτίσματα.

Στη Λήμνο μετέβησαν ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Μιχελάκης, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο γγ Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, προκειμένου να προχωρήσουν σε εκτίμηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το μέγεθος του σεισμού προσδιορίζεται στους 6,3 βαθμούς και το εστιακό του βάθος στα 27 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο υπολογίζεται στα 20 χλμ νότια, νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης
και 296 χλμ βόρεια βορειοανατολικά της Αθήνας – 210 χλμ ανατολικά της
Θεσσαλονίκης.

Αρχικά, στο χάρτη σεισμικής δραστηριότητας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός καταγράφηκε με μέγεθος 6,5 βαθμούς και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Περίπου 10 λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό, στην ίδια περιοχή σημειώθηκε και δεύτερη δόνηση 5 βαθμών, ενώ η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Β.Αιγαίου συνεχίστηκε με δονήσεις προς την πλευρά της Τουρκίας [με επίκεντρο τον Κόλπο του Ξηρού (Κόλπο του Σάρου) και ανατολικά της Ίμβρου], καθώς και προς την πλευρά της Χαλκιδικής.

Ο σεισμός των 6,3 βαθμών είχε μεγάλη χρονική διάρκεια και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αλεξανδρούπολη (όπου έπεσε το τηλεοπτικό σήμα), την Ξάνθη, τις Σέρρες, τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αττική. Παράλληλα, έγινε αισθητός στα τουρκικά παράλια, αλλά και στη Βουλγαρία.

Από την Τουρκία υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες τραυματίες, λόγω του πανικού που επικράτησε, ενώ υπάρχουν και αναφορές για ζημιές σε κατοικίες στην Ίμβρο.

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, είχε σταλεί στον Οργανισμό έγγραφο με εκτιμήσεις του καθηγητή Σεισμολογίας Βασίλη Παπαζάχου, που προέβλεπε σεισμό ακόμη και 7 βαθμών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας, οι περιοχές που περιελάμβανε το έγγραφο είναι περιοχές με υψηλή σεισμικότητα, μεταξύ αυτών και η Κεφαλονιά.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κώστας Παπαζαχος χαρακτήρισε τον σεισμό πολύπλοκο γεγονός, εξηγώντας ότι υπήρξαν δύο αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις ταυτόχρονες μεταξύ τους, γι αυτό ορισμένα ξένα ινστιτούτα τον κατέγραψαν στους 6,9 βαθμούς. Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, πρόκειται για «σεισμό, που σύντομα θα ξεχάσουμε».


Μικροζημιές και ελαφρά τραυματίες στη Λήμνο

Επί ποδός βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, δεν υπάρχουν σοβαρές ζημιές, αλλά υπήρξαν μικροτραυματισμοί.

Ειδικότερα, μία βρετανίδα τουρίστρια τραυματίστηκε ελαφρά στο αεροδρόμιο της Λήμνου, όταν έπεσε τμήμα ψευδοροφής. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε από το γιατρό του αεροδρομίου.

{{{ map }}} Παράλληλα, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν με θλαστικά τραύματα μια μητέρα και το παιδί της από το χωριό Κορνός, που κατά τη διάρκεια του σεισμού προσπάθησαν να προστατευθούν κάτω από ένα τραπέζι.

Από το σεισμό έχουν σημειωθεί μικροζημιές σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι και μια μάντρα κοντά στο αεροδρόμιο της Λήμνου, καθώς και μικροζημιές στο εσωτερικό κατοικιών.

Πάντως, δεν υπάρχουν αναφορές για κατάρρευση κτιρίων, ενώ το αεροδρόμιο της Λήμνου λειτουργεί κανονικά.

Στα νησιά ο Γ.Μιχελάκης

Μετά από επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Μιχελάκης μετέβη στη Λήμνο, ενώ μετά από συνεννόηση του Αντ.Σαμαρά με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδια, στο νησί έφτασαν ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο γγ Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επαφή και με τον υπουργό Αμυνας Δημ.Αβραμόπουλο. Με εντολή του Δημ.Αβραμόπουλου τέθηκε σε ετοιμότητα ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να παράσχει κάθε βοήθεια σε Σαμοθράκη και Λήμνο, εφ’ όσον αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές.

Ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε σχετικές οδηγίες στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και στη συνέχεια επικοινώνησε με τους δημάρχους Λήμνου και Σαμοθράκης προκειμένου να έχει ιδία αντίληψη για την κατάσταση που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Σχετικά με τον ισχυρό σεισμό, ο διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας, δήλωσε: «Πρόκειται για σεισμό, που έγινε στο σύστημα της τάφρου του βορείου Αιγαίου, όπου έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν. Είναι η προς τα δυτικά προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας».

Στη Λήμνο θα μεταβεί και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του κόμματος επικοινώνησε με τον υπουργό Εσωτερικών, από τον οποίο ζήτησε ενημέρωση για την έκταση των προβλημάτων που προκάλεσε ο σεισμός.

Στα νησιά μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στη Σαμοθράκη μεταβαίνουν ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης μαζί με τον διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού αντιστράτηγο Χρήστο Χαλκίδη.

Στη Λήμνο μεταβαίνει ο υποδιοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) υποστράτηγος Αναστάσιος Πάτμιος.

Η.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο