Δεκάδες νεκροί από Έμπολα στη Γουινέα, φόβοι για εξάπλωση
Στον άκρως μολυσματικό ιό Έμπολα, ο οποίος προκαλεί θάνατο από ακατάσχετη αιμορραγία, οφείλεται τελικά η επιδημία που σκότωσε τουλάχιστον 59 ανθρώπους τον τελευταίο μήνα στη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί τώρα ότι η επιδημία μπορεί να έχει ήδη εξαπλωθεί στη γειτονική Σιέρα Λεόνε.
Στον άκρως μολυσματικό ιό Έμπολα, ο οποίος προκαλεί θάνατο από ακατάσχετη αιμορραγία, οφείλεται τελικά η επιδημία που σκότωσε τουλάχιστον 59 ανθρώπους τον τελευταίο μήνα στη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί τώρα ότι η επιδημία μπορεί να έχει ήδη εξαπλωθεί στη γειτονική Σιέρα Λεόνε.
«Είναι πράγματι αιμορραγικός πυρετός Έμπολα. Το επιβεβαίωσε εργαστήριο της Λιόν [της Γαλλίας]», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νταμαντάνγκ Αλμπέρ Καμαρά στο Reuters.
Η επιδημία «έχει στοιχίσει τη ζωή σε 59 ανθρώπους μεταξύ των 80 κρουσμάτων που έχουν καταγράψει οι υπηρεσίες μας» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής ο Δρ Σακομπά Κεϊτά της διεύθυνσης πρόληψης του υπουργείου Υγείας.
Μέχρι το Σάββατο παρέμενε ασαφές αν τα κρούσματα αιμορραγικού πυρετού οφείλονται στον Έμπολα ή στον συγγενικό και εξίσου επικίνδυνου ιού του Μάρμπουργκ.
Ο ιός Έμπολα, για τον οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία, είναι ιδιαίτερα μολυσματικός και σκοτώνει έως και το 90% των θυμάτων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πολύ υψηλό πυρετό, εμετούς, διάρροια, εξωτερική και εσωτερική αιμορραγία.
Είχε εντοπιστεί το 1976 στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, κοντά στον ποταμό Έμπολα.
Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από επαφή με ζώα και θεωρείται σημαντική απειλή και για τους πληθυσμούς γορίλα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Η φυσική δεξαμενή του ιού πιστεύεται ότι είναι οι νυχτερίδες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τέμπη: Δικαιολογίες και διευκρινίσεις Φλωρίδη για τις εικόνες ντροπής στην αίθουσα για τη δίκη
- «Πτώση δίχως τέλος για τον Τσιτσιπά» – Η έντονη κριτική της «AS» στον Έλληνα τενίστα
- Δανία: Στις κάλπες οι πολίτες, υπό την σκιά των βλέψεων του Τραμπ για την Γροιλανδία
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/3): Δράση με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στη Euroleague
- Γιώργος Μαρίνος: Γιατί δεν μιλούσε τα τελευταία 10 χρόνια με την Κατιάνα Μπαλανίκα
- Fuel Pass 2026: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια – Πώς να κάνετε αίτηση


