Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Στην ΕΚΤ στραμμένη η προσοχή των αγορών

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στρέφεται σήμερα, Πέμπτη, η προσοχή των αγορών που αναμένουν ανακοινώσεις από τον πρόεδρό της Μάριο Ντράγκι για το πώς θα ανασχεθούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις. Ο Ντράγκι φέρεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε νέα μέτρα, αρκεί η Bundesbank να του δώσει δημόσια στήριξη. Σε οτι αφορα τα επιτόκια οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα διατηρηθούν αμετάβλητα.

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στρέφεται σήμερα, Πέμπτη, η προσοχή των αγορών με του επενδυτές να αναμένουν ανακοινώσεις από τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι για το πώς θα ανασχεθούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις.

Ο Ντράγκι φέρεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε νέα μέτρα, αρκεί η Bundesbank να του δώσει δημόσια στήριξη. Σε οτι αφορα τα επιτόκια οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα διατηρηθούν αμετάβλητα.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιανουάριο στο 0,7% και πλέον η ΕΚΤ καλείται να πιστοποιήσει ότι είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να αποτρέψει τη μείωση του πληθωρισμού σε πιο χαμηλά επίπεδα.

Ως προειδοποίηση «ήχησαν» χθες και τα στοιχεία του λιανεμπορίου στη ζώνη του ευρώ που έδειξαν πως την περίοδο των Χριστουγέννων οι πωλήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου σημείωσαν μείωση 1,6% σε ετήσια βάση.

Η ΕΚΤ, που μείωσε τον Νοέμβριο το βασικό επιτόκιό της στο 0,25%, έχει εκφράσει τη βούλησή της να αναλάβει «τολμηρή» δράση, και να διατηρήσει έναν υψηλό βαθμό νομισματικής διευκόλυνσης εάν χρειασθεί, προκειμένου να εμποδίσει οποιαδήποτε διολίσθηση της οικονομίας της ευρωζώνης σε αποπληθωρισμό.

Στις επιλογές που έχει η ΕΚΤ προκειμένου να ενισχύσει τα επίπεδα ρευστότητας περιλαμβάνονται η μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης κατά 10 ή 15 μονάδες βάσης, η μείωση του καταθετικού επιτοκίου για τα κεφάλαια που οι τράπεζες τοποθετούν στην ΕΚΤ σε επίπεδο κάτω του μηδενός, αλλά και ο τερματισμός της διαδικασίας «αποστείρωσης», της πρακτικής δηλαδή κατά την οποία η ΕΚΤ αποσύρει κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα (δεσμεύοντας ρευστότητα) όταν προχωρά σε αγορές κρατικών ομολόγων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο