ΕΣΠ: Να βρεθούν οι υπαίτιοι για το Φαρμακονήσι
Τη θλίψη και την ανησυχία του εκφράζει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) για την τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. «Πέρα από την επιτακτική ανάγκη να βρεθούν οι υπαίτιοι του τραγικού θανάτου 12 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων γυναίκες και μικρά παιδιά», το ΕΣΠ υπενθυμίζει την υποχρέωση παροχής ψυχο-κοινωνικής και νομικής υποστήριξης στους επιζώντες έπειτα και από την πολυήμερη τραγωδία τους στα ελληνικά και τουρκικά ύδατα.
Τη θλίψη και την ανησυχία του εκφράζει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) για την τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου.
«Πέρα από την επιτακτική ανάγκη να βρεθούν οι υπαίτιοι του τραγικού θανάτου 12 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων γυναίκες και μικρά παιδιά», το ΕΣΠ υπενθυμίζει την υποχρέωση παροχής ψυχο-κοινωνικής και νομικής υποστήριξης στους επιζώντες έπειτα και από την πολυήμερη τραγωδία τους στα ελληνικά και τουρκικά ύδατα.
Την Πέμπτη οι 15 επιζώντες -υπήκοοι αφγανικής και συριακής καταγωγής- μεταξύ των οποίων μία νεαρή γυναίκα, το ενός έτους βρέφος της και τέσσερις ακόμα ανήλικοι, μεταφέρθηκαν στα γραφεία του ΕΣΠ προκειμένου να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε προστασία με την υποστήριξη της Κοινωνικής και της Νομικής Υπηρεσίας του φορέα.
«Πολλοί από τους επιζώντες έχασαν την οικογένειά τους στο ναυάγιο και η έμπρακτη προστασία τους αποτελεί άμεση προτεραιότητα μείζονος σημασίας, πέρα από τις όποιες νομικές ενέργειες πραγματοποιηθούν για την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι επιλογές που γίνονται για τον έλεγχο των συνόρων δεν θα σταματήσουν τους πρόσφυγες από την αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου. Για μία ακόμη φορά, θρηνούμε θύματα ως αποτέλεσμα των πρακτικών που ακολουθούνται. Τα τελευταία θύματα, που προστίθενται στον κατάλογο των ανθρώπων που έχουν χαθεί στο Αιγαίο, το επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο τρόπο» τονίζει η ανακοίνωση.
«Αντί για παροχή υποστήριξης και προστασίας των προσφύγων που καταφέρνουν να φθάσουν στην Ευρώπη, το ελληνικό κράτος επιφυλάσσει μεταχείριση που δεν αρμόζει σε ανθρώπους, πολλώ δε μάλλον σε όσους εγκαταλείπουν τη χώρα τους από κίνδυνο της ζωή τους» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Τα μέσα και οι τρόποι φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερτερούν της προάσπισης της αξίας της ανθρώπινης ζωής και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» καταλήγει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
- Έρευνα για τους θανάτους στο Φαρμακονήσι ζητεί η Διεθνής Αμνηστία
- Παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας μετά την τραγωδία στο Φαρμακονήσι
- Αρνείται το Λιμενικό ότι φέρει ευθύνη για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι
- Στον Πειραιά οι επιζώντες της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι
- Βαρβιτσιώτης: Ο Μουίζνιεκς κι άλλοι προκαλούν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα
- Απόπειρα μείωσης του κύρους του βλέπει το Λιμενικό για το Φαρμακονήσι
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γιατί ο Τραμπ στρέφεται κατά της JP Morgan;
- Καταζητούμενος από το Top 10 του FBI συνελήφθη στο Μεξικό
- Οι ΗΠΑ σκότωσαν «ηγέτη συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα» στη Συρία
- Κατάσχεση – «μαμούθ» στον Παναμά με περισσότερους από 5 τόνους να πέφτουν στα χέρια των αρχών
- Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]
- Συρία: Ο στρατός πήρε τον έλεγχο στρατιωτικού αεροδρομίου, φράγματος και πετρελαιοπηγών
- Φθηνότερα αυτοκίνητα ή ακριβότερα καύσιμα; Το στοίχημα Τραμπ διχάζει την αγορά
- Φωτιά στα Καζάνια στο Πέραμα: «Κλείστε τα παράθυρα των σπιτιών σας» – Ήχησε το 112 – Έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)
















![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-315x220.jpg)






































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442