Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν εμπλακεί σε προχωρημένα σεξουαλικά παιχνίδια (BDSM) – υποταγή, πειθαρχία, σαδισμός, μαζοχισμός – απέδωσαν καλύτερα σε ορισμένους δείκτες της ψυχικής υγείας από εκείνους που δεν ακολουθούν την συμβατική οδό στην κρεβατοκάμαρα, ανέφερε το site LiveScience.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sexual Medicine, το Μάιο, παρουσιάζει ένα δείγμα 902 ατόμων που τολμά τις kinky σεξουαλικές επαφές έναντι των 434 ατόμων που προτιμούν τα γνωστά, ασφαλή και αγαπημένα, το λεγόμενο «vanilla sex». Παράλληλα, κάθε πρόσωπο συμπλήρωνε ερωτηματολόγια σχετικά με την προσωπικότητά του, τη γενική ευημερία, την ευαισθησία στην απόρριψη και το ύφος της κατάσχεσης στις σχέσεις. Να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν τον σκοπό της μελέτης.
Η συγκεκριμένη έρευνα διέψευσε προηγούμενες παραδοχές ότι οι ροπές BDSM μπορεί να συσχετίζονται με παραβατικές συμπεριφορές (κακοποίηση, βιασμός ή ψυχική διαταραχή), διαπιστώνοντας ότι η παραπάνω τόλμη στο σεξ προσφέρει καλύτερες επιδόσεις σε πολλούς δείκτες της ψυχικής υγείας συγκριτικά με αυτούς των «καλών παιδιών». Συγκεκριμένα, βρέθηκαν να είναι λιγότερο νευρωτικοί, πιο επικοινωνιακοί, με μεγαλύτερη πιο επίγνωση και ευαισθησία στην απόρριψη, με ισχυρότερο το αίσθημα της ασφάλειας στις σχέσεις τους και να με καλύτερη συνολική ευεξία.
Ο Andreas Wismeijer, ψυχολόγος στο Nyenrode Business University στην Ολλανδία και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στο LiveScience «Oι kinky-friendly εραστές τα πάνε καλύτερα σε αυτές τις έρευνες επειδή τείνουν να είναι πιο εξοικειωμένοι με τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις ή έχουν κάνει ψυχανάλυση ακριβώς για να διαχειριστούν αυτές τις προχωρημένες επιθυμίες τους».
Αυτή η έρευνα δεν είναι κατ ‘ανάγκην αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού από τους συμμετέχοντες επιλέχθηκαν σε εθελοντική βάση, αλλά δεν υποστηρίζει το επιχείρημα για την αφαίρεση BDSM από το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών (DSM). Στη σημερινή DSM, οι BDSM φετίχ αναφέρονται ως «παραφιλίες», η οποία περιλαμβάνει ουσιαστικά κάθε ασυνήθιστο» σεξουαλικές προτιμήσεις.
Διάφοροι φετιχιστές μάλιστα υποστηρίζουν κατά καιρούς ότι είναι άδικο να τους τοποθετούν ως περιπτώσεις δίπλα σε εκείνους με ψυχικές διαταραχές όταν οι «ορέξεις» τους δεν είναι βλαβερές.
Όπως και αν έχει και ο,τι και αν προκύπτει μέσα από έρευνες η ουσία στο σεξ είναι μια: να το απολαμβάνεις χωρίς να ακολουθείς τάσεις και να επηρεάζεσαι από την μάζα. Σημασία έχει εσύ, ο σύντροφο σου και αυτό που αρέσει και στους δυο χωρίς καταπίεση και καταναγκασμό. Τότε διασφαλίζεται και μια χαρά ψυχική υγεία –λέμε εμείς.

gamos.gr