Με πρωτογενές έλλειμμα έκλεισε τον Μάρτιο ο προϋπολογισμός
Ο Μάρτιος είναι ο πρώτος μήνας από την αρχή του έτους που ο προϋπολογισμός δεν κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε σε επιστροφές φόρων ύψους 456 εκατ. ευρώ. Μειωμένα είναι τα έσοδα κατά 550 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω μείωσης εισπράξεων του ΦΠΑ.
Ο Μάρτιος είναι ο πρώτος μήνας από την αρχή του έτους που ο προϋπολογισμός δεν κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε σε επιστροφές φόρων ύψους 456 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 60% των συνολικών επιστροφών φόρου της περιόδου Δεκεμβρίου 2012 – Μαρτίου 2013 (767 εκατ. ευρώ).
Το Μάρτιο εισπράχθηκαν έσοδα προ επιστροφών φόρου περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίασαν το υστέρηση κατά περίπου 550 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα των εφοριών μειώθηκαν πάνω από 20% ή κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ λόγω κυρίως της μείωσης των εισπράξεων του ΦΠΑ.
Σε ετήσια βάση τα έσοδα από τον ΦΠΑ σημείωσαν μείωση 15%. Τα έσοδα των τελωνείων παρουσίασαν αύξηση 10%.
Με βάση όλα τα παραπάνω, το σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου προκαλούν έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο.
Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού παρουσιάζονται στο πρώτο τρίμηνο 2013 μειωμένα κατά 12,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2012.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πίσω στα 90s «στέλνει» τους Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία η Starlink – Τι έκανε ο Έλον Μασκ
- Η Huawei αναδεικνύεται Top Employer 2026 για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα
- Παραιτήθηκε η Άννα Στρατινάκη από την Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς
- SpaceX: Μετά τα αυτοκίνητα, τους πυραύλους και τα ρομπότ, ο Μασκ ετοιμάζει δορυφορικό τηλέφωνο
- ΚΕΔΕ: Η Ελληνική Γλώσσα έχει οικουμενική αξία
- Κουτσούμπας: Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τα κέρδη τους – «Παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά
- Καταπέλτης ο εισαγγελέας στη δίκη για τις υποκλοπές: Προτείνει την ενοχή των κατηγορουμένων
- «Έφυγε» η «φωνή του σνούκερ», ο θρυλικός Τζον Βίργκο (vids, pics)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 06.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/pexels-david-kanigan-239927285-35070884-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442