Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των ναυτικών για το πολυνομοσχέδιο του ΥΕΝ
Περαιτέρω αύξηση της ανεργίας των ναυτικών, επιβάρυνση του προϋπολογισμού του ΝΑΤ, με κίνδυνο να μην μπορούν να καταβληθούν οι συντάξεις το 2013, αλλά και απομόνωση των νησιών κατά τη χειμερινή περίοδο, θα επιφέρει το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, αν αυτό ψηφιστεί τελικά από τη Βουλή με τη σημερινή του μορφή, δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων από τη ναυτεργασία, τους λιμενεργάτες, τους υπαλλήλους του ΟΛΠ, του ΝΑΤ, του υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά και της πλοηγικής υπηρεσίας.
Αύξηση της ανεργίας των ναυτικών, σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά, επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), με κίνδυνο να μην μπορούν να καταβληθούν οι συντάξεις το 2013, αλλά και απομόνωση των νησιών κατά τη χειμερινή περίοδο, θα επιφέρει το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, αν αυτό ψηφιστεί τελικά από τη Βουλή με τη σημερινή του μορφή, δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων από τη ναυτεργασία, τους λιμενεργάτες, τους υπαλλήλους του ΟΛΠ, του ΝΑΤ, του υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά και της πλοηγικής υπηρεσίας.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), Αντώνης Νταλακογιώργος, τόνισε ότι με τις ρυθμίσεις του νέου πολυνομοσχεδίου, που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή, θα επέλθει μείωση κατά 50% περίπου στις οργανικές συνθέσεις του ξενοδοχειακού προσωπικού των πλοίων, για το πεντάμηνο της χειμερινής περιόδου, από αρχές Οκτωβρίου έως τέλος Μαρτίου.
Για τις συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων διεθνών γραμμών, κυρίως της Αδριατικής, είπε ότι προβλέπεται η κατάργηση της υφιστάμενης σύνθεσης σε επίπεδα ασφάλειας.
Αυτό, προσέθεσε, θα έχει ως αποτέλεσμα ένα πλοίο που αυτή τη στιγμή έχει πλήρωμα 80 με 100 άτομα, να μπορεί να έχει 35 με 40, όσο δηλαδή, απαιτούνται για τη σύνθεση ασφαλείας.
Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ αναφέρθηκε επίσης στην κατάργηση της δεκάμηνης στελέχωσης και δρομολόγησης των ακτοπλοϊκών πλοίων, αλλά και για τα ταχύπλοα, όπου η στελέχωση πλέον από επτά μήνες γίνεται τέσσερις (τρεις μήνες το καλοκαίρι και ένα μήνα το Πάσχα).
Δεν απέκλεισε επίσης την πιθανότητα, η ρύθμιση που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο και δίνει το δικαίωμα σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας στα κατώτερα πληρώματα των ποντοπόρων πλοίων να επεκταθεί και στην ακτοπλοΐα.
Προέβλεψε ότι, αν τελικά το πολυνομοσχέδιο ψηφισθεί με τη σημερινή του μορφή στη Βουλή, τότε θα υπάρξει μια ακτοπλοΐα δύο ταχυτήτων: μία για τη θερινή περίοδο, με επάρκεια πολλών πλοίων κυρίως στις κερδοφόρες γραμμές, και μία για τους υπόλοιπους 8 με 9 μήνες, με παλιά συμβατικά πλοία, με αισθητά μειωμένη ταχύτητα και υποβάθμιση των ποιοτικών υπηρεσιών, που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη απομόνωση των νησιών.
Ο πρόεδρος του συλλόγου των υπαλλήλων του ΝΑΤ, Γιώργος Δαούσης, υποστήριξε ότι με το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του Ταμείου κατά τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ, ενώ προσέθεσε ότι είναι αμφίβολο αν θα μπορούν να πληρωθούν κανονικά οι συντάξεις των ναυτικών για το 2013.
Διευκρίνισε ότι το 2012, το ΝΑΤ κατάφερε να πληρώσει τις συντάξεις, λόγω της κάθετης μείωσης κατά 7% που επιβλήθηκε, ενώ προέβλεψε και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, λόγω της μείωσης των συνθέσεων στα πληρώματα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών του ΟΛΠ, Νίκος Γεωργίου, έκανε λόγο για πολυνομοσχέδιο «σκούπα» για το οποίο δεν έχει ζητηθεί η γνώμη των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και των τοπικών κοινωνικών.
Προσέθεσε δε ότι μοναδικός σκοπός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, είναι η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και των εγκαταστάσεών τους, χωρίς να διασφαλίζεται σε καμία περίπτωση το δημόσιο συμφέρον αλλά και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.
Την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, προκειμένου να αποφασιστούν κινητοποιήσεις, ζήτησαν με ανακοίνωσή τους, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο Στέφενσων», η Πανελλήνια Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών και η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Πάθη, αλήθειες και απομυθοποιήσεις: Οι «Γυναίκες στο Ντιβάνι» επιστρέφουν
- Μουζακίτης: «Θα εξακολουθήσουμε να πιστεύουμε στην πρόκριση μέχρι την τελευταία στιγμή»
- ΕΕ: Η Σύνοδος Κορυφής για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει συμφωνία
- Άρτα: Σοβαρό τροχαίο με ανατροπή νταλίκας που μετέφερε λάδια στην Ιονία Οδό – Εγκλωβίστηκε ο οδηγός
- Δένδιας: Η Ευρώπη χρειάζεται 20 χρόνια για να αποκτήσει σοβαρές Ένοπλες Δυνάμεις
- ΚΥΣΕΑ με θέμα εξοπλιστικά, SAFE και διεθνείς εξελίξεις
- Πορτοκαλί Τιμολόγια: Όφελος έως 18% στο ρεύμα για τις επιχειρήσεις
- Ασταν… άτητος ο Θρύλος, πατάει γκάζι για πρόκριση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 09.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/astronomy-3094066_1920-315x220.jpg)























![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes-6-315x220.jpg)





































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442