Ιωάννα Ζυμαρίτη

Η Anne Almasy είναι μια φωτογράφος από την Ατλάντα που για πρώτη φορά αποφάσισε να διαφημιστεί στα περιοδικά επιλέγοντας το αγαπημένο της Weddings Unveiled.
Ο αρχικός της ενθουσιασμός της όμως διεκόπη βιαίως όταν η μακέτα της διαφήμιση που είχε στείλει επεστράφη άρδην.
Ο λόγος; Οι πρωταγωνιστές του καρέ δεν ήταν –όπως θα περίμενε κανείς σε περιοδικό γάμου –ένα πανευτυχές γαμήλιο ζευγάρι: νύφη υπέρλαμπρη στα λευκά και γαμπρός φιγουρίνι στο κουστούμι του. Η Anne επέλεξε δυο νύφες σε τρυφερό ενσταντανέ.
«Μήπως υπάρχει η δυνατότητα για μια άλλη φωτογραφία; Νιώθουμε λίγο άβολα να δημοσιεύσουμε μια διαφήμιση με ομόφυλο ζευγάρι. Δεν ενστερνιζόμαστε αυτή την άποψη, αλλά καταλαβαίνεις…». Αύτη την απάντηση πήρε η Anne από το περιοδικό, όπως αναφέρει στο προσωπικό της site.
Η φωτογράφος αρνήθηκε. Το περιοδικό ακύρωσε τη διαφήμιση.
Η ίδια υποστηρίζει ότι δεν ήταν μια κίνηση πρόκλησης, ούτε ψήφος υπέρ των gay γάμων.
«Επέλεξα το συγκεκριμένο περιοδικό ακριβώς γιατί δεν είχα πρόθεση να προωθήσω τη gay κοινότητα αλλά να προβάλλω τη σημασία του γάμου ανάμεσα σε δυο ανθρώπους. Οι δυο γυναίκες δεν αντιπροσωπεύουν το gay γάμο αλλά το γάμο –σαν αξία. Το μοίρασμα της ζωής τους, της χαράς και λύπης τους. Δεν αντιπροσωπεύουν καν το φύλο τους. Για εμένα είναι άνθρωποι ερωτευμένοι. Αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλον» διευκρινίζει η Anne.
Και συμπληρώνει, «Δεν φωτογραφίζω straight ή gay γάμους, Χριστιανών ή Μουσουλμάνων, καλόγουστους ή κακόγουστους. Φωτογραφίζω ανθρώπους που παντρεύονται».
Οι εκδότριες του περιοδικού, Terri and Brooke, προσπάθησαν να κρατήσουν τους τόνους χαμηλούς υποστηρίζοντας ότι η απόφαση τους δεν αντικατοπτρίζει τις προσωπικές τους πεποιθήσεις αλλά βασίστηκε στο γεγονός ότι το κοινό δεν είναι ακόμη έτοιμο για κάτι τέτοιο. «Άλλωστε, σε όποια απόφαση και αν καταλήγαμε θα υπήρχαν αντιδράσεις. Ο κόσμος είναι μοιρασμένος. Λυπούμαστε που αντιδράσαμε με φόβο και διστακτικότητα. Θα ήταν χαρά μας να δημοσιεύαμε τη διαφήμιση της Anne, αν είναι και εκείνη σύμφωνη».
Η Anne δέχτηκε και τίτλοι τέλους με happy end. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τους γάμους στα παραμύθια…

gamos.gr