Ο Ουόλτ Ντίσνεϊ, ο αγαπημένος πολλών παιδιών, που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές με γέλιο, περιπέτεια και φαντασία, ξαναζωντανεύει αυτή τη φορά μέσα από την όπερα της Μαδρίτης. Ο Τέλειος Αμερικανός, μία αμφιλεγόμενη όπερα του αβάν γκαρντ συνθέτη Φίλιπ Γκλας με θέμα τη ζωή του Ουόλτ Ντίσνεϊ, έκανε την Τρίτη παγκόσμια πρεμιέρα στην όπερα της Μαδρίτης Teatro Real.

Η όπερα είναι βασισμένη σε ένα φανταστικό σενάριο του 2005 από τον δυσαρεστημένο πρώην υπάλληλο του Ντίσνεϊ, Πίτερ Στέφαν Τζανγκ, και περιγράφει τους τρεις τελευταίους μήνες στη ζωή του Ντίσνεϊ, ο οποίος πέθανε το 1966 σε ηλικία 65 ετών από καρκίνο των πνευμόνων.

Ο δημιουργός του Ντόναλντ Ντακ και του Μίκυ Μάους περιγράφεται ως εγωκεντρικός, μισογύνης και ρατσιστής, καθώς δεν δίστασε να απολύσει έναν υπάλληλο επειδή είχε αριστερές πολιτικές πεποιθήσεις και εμμονή με τον θάνατο.

Ο συνθέτης Φίλιπ Γκλας έχει, ωστόσο, τονίσει ότι πρόθεσή του δεν ήταν να διασύρει τον Ντίσνεϊ.

Απεναντίας, ο συνθέτης έχει δηλώσει πως θεωρεί τον Ντίσνεϊ έναν οραματιστή, που έχτισε γέφυρες ανάμεσα στην τέχνη και την διασκέδαση.

Η πρώτη όπερα που είναι αφιερωμένη στον Ντίσνεϊ δεν περιλαμβάνει κανέναν από τους χαρακτήρες των κινουμένων σχεδίων του, ενώ πρωταγωνιστεί ο Βρετανός βαρύτονος Κρίστοφερ Περβς.

Πρόκειται για μία συμπαραγωγή με την Αγγλική Εθνική Όπερα στο Λονδίνο, που και θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό