Νικόλαος Γύζης: Ο μεγάλος ζωγράφος
Στην έκθεση παρουσιάζονται σημαντικές ελαιογραφίες και σπάνια ελαιογραφικά σχέδια, γλυπτά, αφίσες, διπλώματα και ένθετα εφημερίδων του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου του 19ου αιώνα. Οι ενότητές της περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πορτρέτα και σκηνές από την οικογένεια του ζωγράφου, θρησκευτικά, ηθογραφικά και αλληγορικά θέματα, τοπία και νεκρές φύσεις.
Ο Νικόλαος Γύζης γεννήθηκε το 1842 στην Τήνο. Μετά τις βασικές σπουδές του στο «Σχολείο των Τεχνών» της Αθήνας πήρε υποτροφία για την Ακαδημία του Μονάχου. Το 1882 έγινε βοηθός καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου και το 1888 τακτικός καθηγητής. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη ζωγραφικής και πήρε μέρος σε πολλές εκθέσεις αποσπώντας μεγάλες διακρίσεις. Μετά το θάνατό του το 1901, οργανώθηκε αναδρομική έκθεση των έργων του κατά τη διάρκεια της 8ης Καλλιτεχνικής Έκθεσης στο Glaspalast του Μονάχου. Η οικογένειά του παρέμεινε στο Μόναχο και μόνο ο γιος του, ο γλύπτης Τηλέμαχος Γύζης, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα.
Η έκθεση συνοδεύεται από τον πολυσέλιδο κατάλογο «Νικόλαος Γύζης: O μεγάλος ζωγράφος» με κείμενα των Μαρίνου Καλλιγά, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, Νέλλης Μισιρλή, Κωνσταντίνου Διδασκάλου και Τάκη Μαυρωτά.
Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς – Κωνσταντίνος Διδασκάλου
Διάρκεια έκθεσης: 8 Νοεμβρίου 2012 – 3 Φεβρουαρίου 2013
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00
Τετάρτη 14.00-21.00 /Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-20:00
Τιμές εισιτηρίων: 6 €, 3 € (μειωμένο)
Επίσης, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για το κοινό από 13/11/12 κάθε Τρίτη στις 13:00 και κάθε Πέμπτη στις 13:00 και στις 17:00.
- Ιταλία – Ελλάδα 5-12: Χάλκινο το πρώτο μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό για τα χρυσά παιδιά του πόλο!
- Γλυφάδα: «Επικίνδυνος για τον εαυτό του και το περιβάλλον του» – Τι λέει το αποφυλακιστήριο του 46χρονου
- Όλα πανηγύρια είναι: Ο Ματθαίος Γιαννούλης για την απώλεια βάρους, τις συναυλίες και το «Κελί 33»
- Ο Έσε θέλει ένα ακόμα παράσημο, στην «μάχη» του Άμστερνταμ
- Παναθηναϊκός: Η 11άδα για το παιχνίδι με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι (pic)
- Χιμένεθ: «Παίξαμε σαν άνδρες και κάναμε λάθη σαν παιδιά – Συγγνώμη από τον κόσμο»




