Κινητοποιήσεις δημοσίων υπαλλήλων κατά της λιτότητας στην Ισπανία
Δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν την Παρασκευή στη Μαδρίτη εναντίον των περικοπών των κρατικών δαπανών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ τα συνδικάτα απείλησαν να προχωρήσουν σε νέες απεργίες και να προσφύγουν στην δικαιοσύνη εναντίον των μέτρων. Οι διαδηλωτές, που φορούσαν μαύρα σε συμπαράσταση στους ανθρακωρύχους και πράσινα σε συμπαράσταση στους δασκάλους, απέκλεισαν δρόμους και τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου με αποτέλεσμα να προκληθούν καθυστερήσεις.
Δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν την Παρασκευή στη Μαδρίτη εναντίον των περικοπών των κρατικών δαπανών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ τα συνδικάτα απείλησαν να προχωρήσουν σε νέες απεργίες και να προσφύγουν στην δικαιοσύνη εναντίον των μέτρων.
Οι διαδηλωτές, που φορούσαν μαύρα σε συμπαράσταση στους ανθρακωρύχους και πράσινα σε συμπαράσταση στους δασκάλους, απέκλεισαν δρόμους και τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου με αποτέλεσμα να προκληθούν καθυστερήσεις.
Πολλοί φώναζαν συνθήματα όπως «περικοπές στους τραπεζίτες, όχι στους εργαζόμενους».
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έκαναν ακόμη και εργαζόμενοι στην κρατική τηλεόραση ενώ σε κάποιες συμμετείχαν και αστυνομικοί.
Παρόμοιες κινητοποιήσεις διεξήχθησαν σε όλη τη χώρα. Ακολούθησαν άλλες κινητοποιήσεις, στην μεγαλύτερη από τις οποίες συμμετείχαν περίπου 4.000 άνθρωποι που διαδήλωσαν στην Μαδρίτη αυτή την εβδομάδα.
Ανεχτήκαμε τον πρώτο γύρο περικοπών για να δείξουμε αλληλεγγύη αλλά αυτό μας έφερε στο όριο, είπε στο Reuters Ισπανός διαδηλωτής.
Τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε νέες κινητοποιήσεις την Πέμπτη 19η Ιουλίου ενώ προγραμματίζονται και για τον Σεπτέμβριο σε ημερομηνία που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη.
Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αντιμετωπίζει εντεινόμενες αντιδράσεις από την ισπανική κοινωνία για τις περικοπές δαπανών, που χαρακτηρίζονται οι βαρύτερες στην πρόσφατη σύγχρονη ισπανική ιστορία και ανέρχονται σε 65 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δυόμισι χρόνια.
Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται η κατάργηση του δέκατου τρίτου μισθού —η δεύτερη μείωση των μισθών των κρατικών λειτουργών— η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας, η μείωση των επιδομάτων ανεργίας καθώς και φορολογικές εκπτώσεις για όσους έχουν υποθήκες.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμά της από το 8,9% του ΑΕΠ το 2011 στο 6,3% φέτος και στο 2,8% το 2014, όπως έχει συμφωνήσει η Μαδρίτη με την ΕΕ.
Η κυβέρνηση ωστόσο δυσκολεύεται να επιβάλλει μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας στις 17 ημιαυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας, στις οποίες αναλογεί ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais.
Οι έξι από τις περιφέρειες διαδηλώνουν εναντίον του ορίου 1,5% για το έλλειμμά τους που αποφάσισε να τους επιβάλλει η κεντρική κυβέρνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ζητούν από την κυβέρνηση να χαλαρώσει το στόχο αυτό, υποστηρίζοντας ότι και η ΕΕ χαλάρωσε το ποσοστό-στόχο από το 5,3% που είχε ορίσει για την Ισπανία συνολικά.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Μυστικά, σχέσεις και συγκρούσεις ξεδιπλώνονται μέσα από τις ζωές τριών ανθρώπων που προσπαθούν να σταθούν ο ένας απέναντι στον άλλον και τελικά απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας