Η Κίνα εξετάζει «σοβαρά» νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία
Προσχέδιο ψηφίσματος για την κρίση στη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα «εξετάσει σοβαρά» η Κίνα -που μαζί με τη Ρωσία έχουν μπλοκάρει μέχρι τώρα αυστηρότερη στάση του ΟΗΕ απέναντι στη Δαμασκό- όπως ανέφερε το Πεκίνο. Παράλληλα, ο απεσταλμένος ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Ανάν φτάνει τη Δευτέρα στη Μόσχα για διαβουλεύσεις επί του ζητήματος. Στο φόντο βρίσκονται οι αναφορές για πολύνεκρη επέμβαση του συριακού στρατού στο χωριό Ταραμσέχ, η οποία αν επιβεβαιωθεί θα είναι το πλέον αιματηρό μεμονωμένο επεισόδιο στην εμφύλια διαμάχη.
Προσχέδιο ψηφίσματος για την κρίση στη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα «εξετάσει σοβαρά» η Κίνα -που μαζί με τη Ρωσία έχουν μπλοκάρει μέχρι τώρα αυστηρότερη στάση του ΟΗΕ απέναντι στη Δαμασκό- όπως ανέφερε το Πεκίνο. Παράλληλα, ο απεσταλμένος ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Ανάν φτάνει τη Δευτέρα στη Μόσχα για διαβουλεύσεις επί του ζητήματος.
Στο φόντο βρίσκονται οι αναφορές για πολύνεκρη επέμβαση του συριακού στρατού στο χωριό Ταραμσέχ, η οποία αν επιβεβαιωθεί θα είναι το πλέον αιματηρό μεμονωμένο επεισόδιο στην εμφύλια διαμάχη.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιού Ουεϊμίν ανέφερε πως το Πεκίνο «εξετάζει σοβαρά» το προσχέδιο ψηφίσματος που κυκλοφορεί στους διαδρόμους των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας πως τα μέλη του Συμβουλίου επιζητούν συναίνεση.
Όπως σημειώνει το Reuters, η Βρετανία παρουσίασε την Τετάρτη προσχέδιο ψηφίσματος, με την στήριξη ΗΠΑ, Γαλλίας και Γερμανίας, που δίνει τη δυνατότητα να επιβληθεί στη Δαμασκό η συμμόρφωσή της με το σχέδιο του Κόφι Ανάν, βάσει του κεφαλαίου 7 της Χάρτας του ΟΗΕ.
Μόσχα: «Διαβούλευση με την αντιπολίτευση»
Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, ο Κόφι Ανάν θα βρεθεί στη ρωσική πρωτεύουσα τη Δευτέρα. Η Μόσχα κάλεσε σε «πιο ουσιαστική συνεργασία» με την συριακή αντιπολίτευση καλεί η Μόσχα, την στιγμή που ΗΠΑ και ΕΕ θέλουν αυστηρότερες σε βάρος του Άσαντ.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε συνομιλίες τις τελευταίες ημέρες στη ρωσική πρωτεύουσα με στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης. Την Παρασκευή, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ κάλεσε σε «πιο δραστήρια συνεργασία» με τη συριακή αντιπολίτευση με τη διαμεσολάβση του Κόφι Ανάν.
«Για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπουμε τους εταίρους μας να είναι τόσο έτοιμοι (όσο είναι η Ρωσία) για να εργαστούν με την αντιπολίτευση και ο Κόφι Άναν είναι ο κύριος μεσολαβητής αυτής της διαδικασίας» δήλωσε ο Γκατίλοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.
«Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα από τις δικές του επαφές και από τις επαφές της ομάδας του με την αντιπολίτευση» πρόσθεσε.