Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Στο ΔΠΔ παρουσιάστηκε ο πρώην πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού

Στο ΔΠΔ παρουσιάστηκε ο πρώην πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού

Ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη εμφανίστηκε τη Δευτέρα ο πρώην πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό, ο οποίος καταζητείται για εγκλήματα πολέμου κατά τη ταραχώδη περίοδο που ακολούθησε τις εκλογές του 2010. Σε αυτήν την πρώτη εμφάνιση στο Δικαστήριο δεν του ζητήθηκε μεν να δηλώσει αθώος ή ένοχος αλλά τόνισε ότι δεν έχει ο ίδιος την ευθύνη για τις βιαιότητες. Το ερχόμενο καλοκαίρι οι αποφάσεις για τη συνέχιση της δίκης.

Ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη εμφανίστηκε τη Δευτέρα ο πρώην πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό, ο οποίος καταζητείται για εγκλήματα πολέμου κατά τη ταραχώδη περίοδο που ακολούθησε τις προεδρικές εκλογές του 2010.

Ο Γκμπαγκμπό αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (δολοφονίες και βιασμοί) που διέταξε να διαπράξουν οι πιστές σε αυτόν δυνάμεις.

Σε αυτήν την πρώτη εμφάνιση στο Δικαστήριο δεν του ζητήθηκε μεν να δηλώσει αθώος ή ένοχος αλλά τόνισε ότι δεν έχει ο ίδιος την ευθύνη για τις βιαιότητες.

Απέρριψε δε τις κατηγορίες ότι αλλοιώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα ενώ κατηγόρησε τη Γαλλία ότι συνωμότησε εναντίον του για να τον ανατρέψει. Είπε ακόμη ότι η μεταφορά του στη Χάγη ήταν αποτέλεσμα εξαπάτησης.

Το ΔΠΔ θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στη δίκη του Γκμπαγκμπό στις 18 Ιουνίου 2012.

Ως πρόεδρος ο Γκμπαγκμπό αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των εκλογών το 2010 όταν έχασε από τον Αλασάν Ουαταρά και ήρθε σε στρατιωτική αντιπαράθεσή μαζί του. Υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν 3.000 άνθρωποι στις συγκρούσεις που ακολούθησαν.

Οι δυνάμεις του Ουαταρά, που είχε την υποστήριξη της Δύσης, συνέλαβαν τον Γκμπαγκμπό τον Απρίλιο και τον είχαν έκτοτε σε κατ’οίκον περιορισμό.

Η μεταφορά στη Χάγη αντιμετωπίστηκε με οργή από τους οπαδούς του πρώην προέδρου ενώ το κόμμα του είπε ότι θα μποϊκοτάρει τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Ο Γκμπαγκμπό είναι ο πρώτος πρώην ηγέτης χώρας που εμφανίζεται στο Δικαστήριο, το οποίο καταζητεί τον πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ. Το ΔΠΔ καταζητούσε ακόμη και τον Μουαμάρ Καντάφι (είχε εκδοθεί το σχετικό ένταλμα) αλλά ο πρώην ηγέτης της Λιβύης πέθανε κάτω από σκοτεινές συνθήκες πριν παραπεμφθεί σε δίκη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο