Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε ο πρωθυπουργός

Συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε ο πρωθυπουργός

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας απόψε, ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, όπως ενημέρωσε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε το απόγευμα της Κυριακής. Από την Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοινώθηκε ότι επίκειται το ραντεβού. Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση παραδίδει τη σκυτάλη σε μια άλλη ευρύτερης αποδοχής κυβέρνηση, στην οποία ο ίδιος -όπως είπε- δεν επιθυμεί να είναι επικεφαλής, αλλά δεν θα παραδώσει τη σκυτάλη στο κενό. Σχολιάστε...

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας απόψε, ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, όπως ενημέρωσε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε το απόγευμα της Κυριακής. Από την Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοινώθηκε ότι επίκειται το ραντεβού. Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση παραδίδει τη σκυτάλη σε μια άλλη ευρύτερης αποδοχής κυβέρνηση, στην οποία ο ίδιος -όπως είπε- δεν επιθυμεί να είναι επικεφαλής, αλλά δεν θα παραδώσει τη σκυτάλη στο κενό.

Συγκεκριμένα, από το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε: «Ο πρωθυπουργός, Γιώργος
Α. Παπανδρέου, στην αρχή της εισήγησής του, στην σημερινή συνεδρίαση του
Υπουργικού Συμβουλίου, είπε τα εξής:

»»Έχω επικοινωνήσει με
τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και του έχω ζητήσει να
καλέσει και εμένα και τον κ. Σαμαρά, απόψε, μόλις τελειώσουμε τη
συνεδρίαση, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεννόησης σύντομα»».

Λίγη ώρα αργότερα, η Προεδρία της Δημοκρατίας ζήτησε από τους δημοσιογράφους που είναι διαπιστευμένοι να είναι σε ετοιμότητα.

Οι πληροφορίες από την πλευρά της ΝΔ ανέφεραν ότι -τουλάχιστον όσο βρισκόταν σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο- δεν είχε σημειωθεί επικοινωνία μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Γ.Παπανδρέου για την κοινή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο.

Με δεδομένο το προαπαιτούμενο της παραίτησης του πρωθυπουργού που θέτει ο Αντώνης Σαμαράς- εκτιμάται ότι ο Γ.Παπανδρέου πιθανώς να επιθυμεί να διαβεβαιώσει τον πρόεδρο της ΝΔ -ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας- για την ειλικρίνεια των προθέσεών του.

Σε αυτήν τη χρονική στιγμή, η ΝΔ επιμένει στην τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά, όπως διατυπώθηκε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κάρολο Παπούλια. Ο κ. Σαμαράς είχε δηλώσει: «Το ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αποφασίζει τι θα κάνει εμποδίζει την οποιαδήποτε λύση. Και βέβαια όσο ο κ. Παπανδρέου δεν παραιτείται μπλοκάρει και τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα. Εγώ είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω. Εφόσον παραιτηθεί, όλα τα άλλα θα πάρουν το δρόμο τους».

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο

Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση παραδίδει τη σκυτάλη σε μια άλλη ευρύτερης αποδοχής κυβέρνηση στην οποία ο ίδιος -όπως είπε- δεν επιθυμεί να είναι επικεφαλής και πρόσθεσε ότι καλό θα ήταν να βρεθεί λύση απόψε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του ιδίου και της κυβέρνησης πριν ξεκαθαρίσει η εικόνα για τη διάδοχη κατάσταση, καθώς η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση συγκεκριμένων υποχρεώσεων για την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση θα παραδώσει τη σκυτάλη, αλλά δεν θα την παραδώσει στο κενό. Θα παραδώσει στην επόμενη Κυβέρνηση, εάν συμφωνήσουμε και καταλήξουμε σ’ αυτήν. Και αυτό ελπίζω να γίνει, όπως σας είπα, σύντομα. Και όταν λέω «σύντομα», εννοώ σήμερα, όχι αύριο, για πάρα πολλούς λόγους.

»Έχω πει πάρα πολλές φορές, και επιμένω σ’ αυτό για πολλοστή φορά, ότι δεν με ενδιαφέρει να παραμείνω σ’ αυτό το σχήμα, ως πρωθυπουργός. Το είπα προχθές, να συμφωνήσουμε σ’ ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, όπως είχα προτείνει και τον Ιούνιο. Πιο σαφής από αυτό, δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κανείς. Εγώ δεν παίζω παιχνίδια, ούτε παίζω με τις τύχες της χώρας.

»Όπως είπα, πριν καταλήξουμε στο διάλογο που θα γίνει σήμερα, για το σχήμα, το χρονοδιάγραμμα και τα πρόσωπα, δεν μπορεί στο κενό να παραιτηθεί μια κυβέρνηση και να αφήσει τη χώρα σε άγνωστη πορεία. Είναι θέμα ευθύνης προς τη χώρα, και δικής μας ευθύνης, κυρίως δικής μας».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να στείλει η χώρα ένα ισχυρό μήνυμα στους εταίρους ότι οι ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις, είναι έτοιμες να υλοποιήσουν, όχι μόνο να ψηφίσουν, τη συμφωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν εκλογές τώρα, πριν εξασφαλιστεί η 6η δόση και το πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης, και όρισε χρονικά τις κάλπες το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο.

Σχετικά με το θέμα της κυβέρνησης συνεργασίας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα, όπως το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς συμφώνησε για τη δανειακή σύμβαση. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το να δέχεσαι της σύμβαση, δεν σημαίνει να δέχεσαι μόνο τη μία πλευρά, κι όχι την άλλη πλευρά, δηλαδή την πλευρά των υποχρεώσεων.

Το πλαίσιο των 7 σημείων για τις απαραίτητες κινήσεις, όπως τις περιέγραψε ο πρωθυπουργός, είναι:

  1. Εκταμίευση της 6ης δόσης.
    Η εκταμίευση αποφασίζεται στο Ecofin της Τρίτης, με βάση την απόφαση του Eurogroup στις 21 Οκτωβρίου, και πρέπει να γίνει το αργότερο στις 15 Δεκεμβρίου. Πριν όμως την εκταμίευση πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) που ενσωματώθηκαν στην απόφαση του Ecofin και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Η υλοποίηση των ενεργειών αυτών πρέπει να επιβεβαιωθεί από την Τρόικα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ.
  2. Άμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα για το νέο πρόγραμμα.
    Η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει επικαιροποίηση του Μνημονίου που δεν θα απέχει πολύ από την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Η νέα δανειακή σύμβαση με το EFSF και η νέα απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα παραπέμπουν στο νέο Μνημόνιο και το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
  3. Κατάθεση του προϋπολογισμού του 2012 πριν από τις 20 Νοεμβρίου και ψήφιση πριν από τις 31 Δεκεμβρίου
  4. Πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου.
  5. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στην διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.
  6. Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (PSI).
  7. Εκταμίευση α΄ δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ) πριν το τέλος Φεβρουαρίου 2012.

Δηλώσεις βουλευτών

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, την ώρα που το Υπουργικό Συμβούλιο βρισκόταν σε εξέλιξη, ο Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε στο Mega: «Βρισκόμαστε στην ώρα μηδέν, όσον αφορά στην υπόσταση της χώρας. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ταυτόχρονη παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να ανακοινωθεί ότι σχηματίζεται νέα κυβέρνηση. Αυτό αρκεί και πρέπει να γίνει έως τα μεσάνυχτα, πριν ανοίξουν τα χρηματιστήρια. Γιατί αλλιώς θα είναι εις βάρος της χώρας και εις βάρος της Ευρώπης.

»Είμαι αισιόδοξος ότι ο πρωθυπουργός θα το πράξει αυτό. Είναι προφανές, για μένα. Δεν μπορεί να υπάρξει κενό μεταξύ της παραιτούμενης κυβέρνησης και της νέας κυβέρνησης. Έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό γιατί έχει πάρει τις αποφάσεις του».

Με τις απόψεις του κ. Χυτήρη, συμφώνησε ο βουλευτής της ΝΔ Θ.Καράογλου, ο οποίος ωστόσο επανέλαβε την έλλειψη εμπιστοσύνης έναντι των προθέσεων του πρωθυπουργού, καθώς όπως είπε δεν έχει ακουστεί ακόμη η λέξη «παραίτηση» από τα χείλη του κ. Παπανδρέου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο