Δεν χαρακτηρίσθηκε νεώτερο μνημείο ο κινηματογράφος «Άστρον» στους Αμπελόκηπους
O κινηματογράφος «Άστρον», στη λεωφόρο Κηφισίας 37 στους Αμπελοκήπους, δεν κηρύσσεται νεώτερο μνημείο και άρα ανοίγει ο δρόμος για την ανακατασκευή του ή και την κατεδάφισή του, μετά την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, με το σκεπτικό ότι δεν έχει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον και δεν αποτελεί τοπόσημο για την περιοχή.
O κινηματογράφος «Άστρον», στη λεωφόρο Κηφισίας 37 στους Αμπελοκήπους, δεν κηρύσσεται νεώτερο μνημείο και άρα ανοίγει ο δρόμος για την ανακατασκευή του ή και την κατεδάφισή του, μετά την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, με το σκεπτικό ότι δεν έχει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον και δεν αποτελεί τοπόσημο για την περιοχή.
Το ΚΣΝΜ κατέληξε σε αυτή την απόφαση κατά πλειοψηφία, μετά την αυτοψία που έκανε στον κινηματογράφο και παρά την αντίδραση του Δήμου Αθηναίων και του Πολιτιστικού-Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου Αμπελοκήπων, ο οποίος ζήτησε να κηρυχθεί διατηρητέος διότι μπορεί να αποτελέσει μαζί με τον κινηματογράφο Ελληνίς ένα πολιτιστικό πόλο του Δήμου Αθηναίων.
Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι είναι ζωντανό τεκμήριο της εξάπλωσης της μεταπολεμικής Αθήνας προς τα βόρεια, αλλά και σηματοδοτεί, μαζί με μία ομάδα συνοικιακών κινηματογράφων, την αποκέντρωση των ταινιών πρώτης προβολής.
Διαφορετική άποψη είχε η σημερινή ιδιοκτησία του κινηματογράφου, το Κοινό Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, που δεν ήθελε τη κήρυξη του ως νεώτερο μνημείο, προκειμένου να μην διαταραχθεί η προοπτική αξιοποίησης ενός οικοπέδου-φιλέτου στη λεωφόρο Κηφισίας.
Ο κινηματογράφος «Άστρον», ο οποίος είναι έργο του γνωστού αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη με αρ ντεκό επιρροές, εγκαινιάστηκε την παραμονή των Φώτων του 1957.
Ήταν ο πρώτος χειμερινός κινηματογράφος των Αμπελοκήπων. Μάλιστα, ήταν από τους πολύ λίγους κινηματογράφους που μια θέση στον εξώστη κόστιζε ακριβότερα από την αντίστοιχη στην πλατεία. Ο εξώστης ήταν απλά κεκλιμένος, χωρίς σκαλοπάτια, και επέτρεπε την πολύ καλή θέαση της οθόνης.
Στα πλεονεκτήματα του «Άστρον» ήταν το ευρύχωρο φουαγιέ με τις μεγάλες τζαμαρίες που βλέπουν στην λεωφόρο Κηφισίας.
Βέβαια, όλα αυτά σήμερα έχουν μικρή αξία καθώς ο κινηματογράφος δεν λειτουργεί από το 2008, ο εξοπλισμός του έχει καταστραφεί και το μόνο που θυμίζει το γνωστό κινηματογράφο είναι η χαρακτηριστική πρόσοψη με το ζωηρό μωβ χρώμα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Το αμερικανικό υπουργείο Υγείας παίρνει διαζύγιο από την επιστήμη – Χωρίς εμβόλιο για την ηπατίτιδα τα βρέφη
- Μέσι: Το μήνυμα υπερηφάνειας του μετά την κατάκτηση του τίτλου στο MLS
- Από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη και τη Σεούλ – Με «άρωμα» Ευρώπης οι κορυφαίες πόλεις του κόσμου για το 2025
- Σούπερ μάρκετ: Πώς κλείνει το καλάθι του 2025 και ο γρίφος του 2026
- «Μια φορά, πριν πεθάνω» – Δραματική έκκληση στη «Μέδουσα» Μέγκαν Μαρκλ από τον ακρωτηριασμένο πατέρα της – «Δεν επικοινώνησε»
- Λαμπαδηδρόμος στην Αθήνα o γιατρός που ανακάλυψε φάρμακο για τον καρκίνο και είναι μέτοχος των Lakers






