Αντιπαραγωγικά βοσκοτόπια αντικαθιστούν τη ζούγκλα του Αμαζονίου
Το 60% των εκτάσεων που αποψιλώνονται στο τροπικό υγρό δάσος του Αμαζονίου χρησιμοποιείται ως βοσκοτόπια, δείχνουν τα τελευταία επίσημα στοιχεία στη Βραζιλία. Το τραγικό μάλιστα είναι ότι τα λιβάδια που αντικαθιστούν τη ζούγκλα δεν αξιοποιούνται καθόλου αποτελεσματικά, αφού σε κάθε δέκα στρέμματα αντιστοιχεί μόλις ένα ζώο.
Το 60% των εκτάσεων που αποψιλώνονται στο τροπικό υγρό δάσος του Αμαζονίου χρησιμοποιείται ως βοσκοτόπια, δείχνουν τα τελευταία επίσημα στοιχεία στη Βραζιλία.
Το τραγικό μάλιστα είναι ότι τα λιβάδια που αντικαθιστούν τη ζούγκλα δεν αξιοποιούνται καθόλου αποτελεσματικά, όπως παραδέχεται εξάλλου και η κυβέρνηση της χώρας: «To να έχουμε λιγότερο από ένα βοοειδές ανά εκτάριο [10 στρέμματα] είναι απλά απαράδεκτο» δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Ιζαμπέλα Τεζέιρα.
«Είναι σπατάλη, αφού το δάσος αντικαθίσταται από κάτι που δεν προσφέρει έσοδα ή ανάπτυξη» επισήμανε.
Από το υπόλοιπο των αποψιλωμένων εκτάσεων, το 5% καταλήγει στη γεωργία, ενώ το 21% ουσιαστικά εγκαταλείπεται και αφήνεται στην τύχη του. Δυστυχώς, οι περιοχές αυτές είναι δύσκολο έως αδύνατο να ξαναγίνουν ζούγκλα, αφού το έδαφος του τροπικού δάσους είναι πολύ ρηχό και διαβρώνεται αμέσως μετά την αποψίλωσή του, αφήνοντας πίσω του μόνο άγονα βράχια.
Η Βραζιλία, στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο μέρος του δάσους του Αμαζονίου, έχει δεσμευτεί να μειώσει κατά 80% την αποψίλωση έως το 2020.
Φαίνεται όμως ότι δεν τα καταφέρνει, αφού τα τελευταία επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τους τελευταίους 12 μήνες η αποδάσωση έχει αυξηθεί κατά 15%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νέα Αριστερά: Καταρρέει η συγκάλυψη Μητσοτάκη για τις υποκλοπές – Η κυβέρνηση δεν έχει πλέον άλλοθι
- Ιράν: Νεκρός ο διοικητής του Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ
- Το πληθωριστικό θηρίο βρυχάται σε όλο τον κόσμο – Πού μπορεί να φτάσει εξαιτίας του πολέμου στο Ιράν
- Επίθεση με τσεκούρι κατά αστυνομικών στους Αμπελόκηπους
- Ποιες ομάδες «βλέπει» στο Final Four της Euroleague o Μπόμπι Ντίξον (vid)
- PFAS: Απαγόρευση των «παντοτινών χημικών» ζητά επιστημονικός φορέας της ΕΕ



