Απομείωση ομολόγων κατά 50% με εγγύηση του EFSF προτείνουν σύμβουλοι της Μέρκελ
Δημόσια έκκληση για ένα «σχέδιο Β'» για να αντιμετωπιστούν ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στο σύνολο της Ευρωζώνης απευθύνει το γερμανικό πενταμελές συμβούλιο των εμπειρογνωμώνων για την οικονομία, που λειτουργεί και ως σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης. Οι λεγόμενοι «πέντε σοφοί» καλούν το Βερολίνο να αναλάβει δράση, προτείνοντας ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με χρεόγραφα του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και απομείωση της αξίας τους κατά 50%, ώστε να μειωθεί το βάρος του ελληνικού χρέους.
Δημόσια έκκληση για ένα «σχέδιο Β’» για να αντιμετωπιστούν ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στο σύνολο της Ευρωζώνης απευθύνει το γερμανικό πενταμελές συμβούλιο των εμπειρογνωμώνων για την οικονομία, που λειτουργεί και ως σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης.
Οι λεγόμενοι «πέντε σοφοί» καλούν το Βερολίνο να αναλάβει δράση, προτείνοντας ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με χρεόγραφα του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και απομείωση της αξίας τους κατά 50%, ώστε να μειωθεί το βάρος του ελληνικού χρέους.
Σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, μία σπανιότατη δημόσια παρέμβαση του οργάνου, οι πέντε οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο θα μείωνε το ελληνικό δημόσιο χρέος στο 106% του ΑΕΠ και η εμπλοκή του EFSF θα παρείχε εγγυήσεις για το συντεταγμένο χαρακτήρα της διαδικασίας.
Οι πέντε οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως «η υψηλή πιθανότητα αποτυχίας» της πολιτικής που ακολουθείται για την αντιμετώπιση της κρίσης, το «Σχέδιο Α’», εγείρει τον κίνδυνο είτε ενός απεριόριστου bail-out ή μίας ανεξέλεγκτης διάλυσης της νομισματικής Ένωσης.
H διατήρηση της ενότητας της Ευρωζώνης είναι αναμφίβολα ευνοϊκή για τη Γερμανία, υπογραμμίζουν οι οικονομολόγοι, και ως εκ τούτου πρέπει οπωσδήποτε να ξεπεραστεί το «στιγμιαίο αδιέξοδο» στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Κάλλιον εντάφιον η τιμή»: Ιστορικές μνήμες για τους Ηπειρώτες που εκτελέστηκαν στον τοίχο της Καισαριανής
- Tourism Revenues New Record at €23.6B in 2025
- Ουκρανία: Ρωσικά drones χτύπησαν σπίτια και σχολείο στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της νύχτας
- Νέα σενάρια στη Σερβία για Ομπράντοβιτς και Παναθηναϊκό!
- Φυλακές Δομοκού: Τα κενά, οι αντιφάσεις και τα σενάρια για τέταρτο πρόσωπο στη δολοφονία του ισοβίτη
- Για «βιβλικό δικαίωμα» του Ισραήλ στα εδάφη της Μέσης Ανατολής, κάνει λόγο ο Αμερικανός πρεσβευτής
- Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Παναιτωλικό στο «Γ. Καραϊσκάκης» με μοναδικό στόχο τη νίκη
- Τραγωδία ανοιχτά του Ηρακλείου Κρήτης: Τρεις νεκροί μετανάστες, αναφορές για αγνοούμενους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/pexels-juliano-ferreira-102048601-9466837-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442