Απομείωση ομολόγων κατά 50% με εγγύηση του EFSF προτείνουν σύμβουλοι της Μέρκελ
Δημόσια έκκληση για ένα «σχέδιο Β'» για να αντιμετωπιστούν ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στο σύνολο της Ευρωζώνης απευθύνει το γερμανικό πενταμελές συμβούλιο των εμπειρογνωμώνων για την οικονομία, που λειτουργεί και ως σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης. Οι λεγόμενοι «πέντε σοφοί» καλούν το Βερολίνο να αναλάβει δράση, προτείνοντας ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με χρεόγραφα του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και απομείωση της αξίας τους κατά 50%, ώστε να μειωθεί το βάρος του ελληνικού χρέους.
Δημόσια έκκληση για ένα «σχέδιο Β’» για να αντιμετωπιστούν ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στο σύνολο της Ευρωζώνης απευθύνει το γερμανικό πενταμελές συμβούλιο των εμπειρογνωμώνων για την οικονομία, που λειτουργεί και ως σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης.
Οι λεγόμενοι «πέντε σοφοί» καλούν το Βερολίνο να αναλάβει δράση, προτείνοντας ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με χρεόγραφα του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και απομείωση της αξίας τους κατά 50%, ώστε να μειωθεί το βάρος του ελληνικού χρέους.
Σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, μία σπανιότατη δημόσια παρέμβαση του οργάνου, οι πέντε οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο θα μείωνε το ελληνικό δημόσιο χρέος στο 106% του ΑΕΠ και η εμπλοκή του EFSF θα παρείχε εγγυήσεις για το συντεταγμένο χαρακτήρα της διαδικασίας.
Οι πέντε οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως «η υψηλή πιθανότητα αποτυχίας» της πολιτικής που ακολουθείται για την αντιμετώπιση της κρίσης, το «Σχέδιο Α’», εγείρει τον κίνδυνο είτε ενός απεριόριστου bail-out ή μίας ανεξέλεγκτης διάλυσης της νομισματικής Ένωσης.
H διατήρηση της ενότητας της Ευρωζώνης είναι αναμφίβολα ευνοϊκή για τη Γερμανία, υπογραμμίζουν οι οικονομολόγοι, και ως εκ τούτου πρέπει οπωσδήποτε να ξεπεραστεί το «στιγμιαίο αδιέξοδο» στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΑΕΚ – Λέβιτσε 99-88: Ξέσπασε στην παράταση και προκρίθηκε ως πρώτη (vid)
- Deals σε ενέργεια και άμυνα εξετάζουν η Ρωσία με την Ινδονησία
- Netflix: Επιστρέφει στον μεγάλο δανεισμό για να αποκτήσει τη Warner Bros — Η πιο τολμηρή κίνηση στην ιστορία της
- Τραμπ: Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν τάνκερ κοντά στη Βενεζουέλα
- Ολυμπιακός ΟΝΕΧ – Άπελντοορν 3-0: «Άλμα» πρόκρισης για τους Ερυθρόλευκους
- Νέα μείωση επιτοκίων κατά 0,25% από τη Fed
- Αγρότες: Βάλλεται πανταχόθεν η κυβέρνηση – Στα «μπλόκα» και οι… «γαλάζιοι» βουλευτές
- Τα asset της Google στη Γαλλία στοχεύει η πρώην ρωσική θυγατρική της
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-130x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)

















































![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442