‘Εκθεση αφιερωμένη στον Χατζηκυριάκο-Γκίκα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου
Στον διαπρεπή λόγιο Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του '30, αφιερώνεται η φετινή έκθεση του ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στην Άνδρο, από τις 3 Ιουλίου μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.
Στον διαπρεπή λόγιο Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’30, αφιερώνεται η φετινή έκθεση του ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στην Άνδρο, από τις 3 Ιουλίου μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.
Το αφιέρωμα-φόρος τιμής και μνήμης στον μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη, ο οποίος όχι μόνο με το χρωστήρα, αλλά και την οξυδερκή γραφίδα του, συνέβαλε στη διάπλαση της σύγχρονης πολιτιστικής παράδοσης, θα αποτελείται από 100 περίπου εκθέματα, 71 ζωγραφικά, 21 σχέδια και 12 γλυπτά, προερχόμενα από μουσεία, ιδρύματα αλλά και ιδιωτικές συλλογές.
«Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, τόσο με την βεβαιότητα της αλήθειας του γεωμετρισμού της φύσης, όσο και την ελεγειακή χρωματική γοητεία της αιγαιοπελαγίτικης τοπιογραφίας, οδήγησε τη ζωγραφική του εκεί, όπου το ωραίο συγχωνεύεται με το πνευματικό. Με ερείσματα που εδραιώνονται στο ‘αιώνιο’ της καταγωγής και της δικής του μακρινής παράδοσης, συγχρονίστηκε με την εποχή του κάνοντας επίκαιρο το παλιό» αναφέρει ο διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κυριάκος Κουτσομάλλης, σε κείμενο έκδοσης που συνοδεύει την έκθεση.
Η έκδοση αυτή θα πλαισιώνει την έκθεση και θα κυκλοφορήσει σε ελληνικά και αγγλικά και θα περιλαμβάνει εισαγωγικό κείμενο του Κυριάκου Κουτσομάλλη, το μνημειώδες μακροσκελές κείμενο που ο Ελύτης αφιέρωσε στον ζωγράφο, καθώς και αποσπάσματα από κείμενα του ίδιου του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα.
Την έκθεση θα συνοδεύσουν συμπληρωματικές εκδηλώσεις όπως η στρογγυλή τράπεζα με αντικείμενο συζήτησης την γενιά του ’30, με συντονίστρια την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και την συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μπριζίτ Μπαρντό: Οι 48 ταινίες, η απομάκρυνση από τις τέχνες και η αφοσίωση στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων
- Παναθηναϊκός: Παίρνει τον Κοντούρη του Παναιτωλικού
- Ελληνικός τουρισμός: Σε τροχιά αλλεπάλληλων ρεκόρ – Πάνω από 37 εκατομμύρια οι αφίξεις το 2025
- Νέος τραυματισμός για τον Ίσκο, χάνει το ματς με τον ΠΑΟΚ
- Νέα Υόρκη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της χιονοθύελλας – Χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί
- Πώς ο χιονάνθρωπος έγινε είδος υπο εξαφάνιση






