Ανατροπή του πλαισίου που διέπει τις εργασιακές σχέσεις διαπιστώνει ο Σ.Ρομπόλης
Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις συμβάσεις ουσιαστικά ανατρέπουν όσα αποφασίστηκαν επί Οικουμενικής Κυβέρνησης, πριν από 20 χρόνια, τόνισε ο Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ. Ο ίδιος επανέλαβε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι οι μισθοί, αλλά η παραγωγική βάση, ενώ αναρωτήθηκε πώς θα έρθει η ανάκαμψη σε μια οικονομία που θα έχει στείλει τα εξειδικευμένα της στελέχη στο εξωτερικό.
Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις συμβάσεις ουσιαστικά ανατρέπουν όσα αποφασίστηκαν επί Οικουμενικής Κυβέρνησης, πριν από 20 χρόνια, τόνισε ο Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.
Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5, ο κ. Ρομπόλης επανέλαβε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι οι μισθοί, δεδομένου ότι η Ελλάδα (μαζί με την Πορτογαλία) έχουν τους χαμηλότερους μισθούς στη ζώνη του αλλά η παραγωγική βάση.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ήδη σε ορισμένες επιχειρήσεις εφαρμόζεται αυτό το καθεστώς παρά το νομικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα ο κ Ρομπόλης αντέταξε «το θέμα είναι εάν κυνηγάει κανείς το μείζον ή το έλασσον , διότι αυτήν τη στιγμή γίνεται μια θεσμοθέτηση της παρανομίας. Μα το θέμα είναι η θεσμοθέτηση της παρανομίας; Ή άμα χρησιμοποιήσουμε μια έκφραση του Καστοριάδη, μια θεσμοποιημένη θέσπιση της εργασιακής βαρβαρότητας, για να βελτιώσουμε αυτό το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων σε περίοδο κρίσης, που ούτως ή άλλως στη περίοδο κρίσης το πρώτο θύμα είναι ο εργαζόμενος με το θέμα της ανεργίας, αυτό είναι το ζητούμενο κι εδώ φαίνεται ότι σε αυτό το ερώτημα κλίνουμε προς στην απορύθμιση, στην ευελιξία και στην ενίσχυση της αδυναμίας του αδύνατου κρίκου».
Εξέφρασε φόβους ότι το ποσοστό της ανεργίας θα είναι ακόμα μεγαλύτερο και από τις προβλέψεις του Ινστιτούτου Εργασίας με αποτέλεσμα οι νεότερες γενιές και οι πλέον εξειδικευμένοι να αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.
Μάλιστα, αναρωτήθηκε πώς θα έρθει η ανάκαμψη σε μια χώρα με την εξειδικευμένη εργασία να έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Με συνελεύσεις στα μπλόκα οι αγρότες αποφασίζουν τα επόμενα βήματα – «Απογοητευτική» η συνάντηση με Μητσοτάκη
- Η «Ιθάκη» ξυπνά τη «μνήμη χρυσόψαρου»: Στόχος της Καρυστιανού ο Τσίπρας – Χτυπά από… δεξιά (μόνο)
- Μητσοτάκης: Να αποφύγουμε τα χειρότερα στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ
- Παύλος Μάτεσις: Πολλοί οι ασχημονούντες και οι βοώντες
- Ο Κωστούλας έχει σηκώσει στο… πόδι τα social media: «Η Ελλάδα αξίζει να πάρει πίσω τα Ελγίνεια Μάρμαρα»
- Εύβοια: Εγκλωβίστηκαν δύο νεαροί λόγω της έντονης χιονόπτωσης
- «Εκθεση ιδεών» και κατηγορίες για «διαστρέβλωση» από την Καρυστιανού μετά τις επικίνδυνες δηλώσεις της για τις αμβλώσεις
- Greece Holds Firm as a Top Mediterranean Travel Choice
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442