Η πόλη της Αχαΐας φιλοξενεί το Σαββατοκύριακο (18-19/9) για δεύτερη χρονιά το αγώνα PICK, μια ιδιαίτερη και εντυπωσιακή ετήσια αγωνιστική γιορτή που καθιερώνεται, στους δρόμους της πλατείας Γεωργίου.
Παρότι αυτή είναι μόλις η δεύτερη χρονιά διεξαγωγής του, το PICK (Patras International Circuit for Kart), ένας φιλικός αγώνας Καρτ που διεξάγεται στους δρόμους του κέντρου της Πάτρας, γίνεται θεσμός και αποτελεί ήδη μία από τις πιο λαμπερές ετήσιες εκδηλώσεις του ελληνικού μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Το Σαββατοκύριακο (18-19/9) η πλατεία Γεωργίου της αχαϊκής πόλης θα ζήσει ένα… δεύτερο καρναβάλι. Στην περσινή, πρώτη διεξαγωγή του, ο αγώνας συγκέντρωσε περισσότερους από 10.000 θεατές και τριψήφιο αριθμό Καρτ, για την ασφάλεια των οποίων φρόντισαν περισσότεροι από 80 κριτές!
Το PICK, που διοργανώνει ο Α.Ο. Πατρών στα πρότυπα αντίστοιχων αγώνων Καρτ στις πόλεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, υπόκειται στους κανονισμούς του πρωταθλήματος Καρτ, έχοντας την πιστοποίηση τόσο της ΕΛΠΑ / ΕΘΕΑ όσο και της CIK της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA).
Το σιρκουί, μήκους 920 μέτρων, βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, στην πλατεία Γεωργίου, και διασχίζει τις οδούς Μαιζώνος, Πατρέως, Κορίνθου και Αγ. Νικολάου.
Οι συμμετέχοντες –που πρέπει να έχουν εμπειρία τουλάχιστον τριών αγώνων του πρωταθλήματος Καρτ την τελευταία τετραετία- χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες: Η μικρότερη, Mini, περιλαμβάνει παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, με δίχρονα Καρτ 60 κ.εκ. χωρίς κιβώτιο ταχυτήτων.
Ακολουθεί η κατηγορία KF3 για παιδιά 12-15 ετών, με υδρόψυκτα Καρτ 125 κ.εκ.. Οι τρεις επόμενες κατηγορίες, Loux, Elevator και Super, περιλαμβάνουν συμμετέχοντες 15 ετών και άνω. Οι δύο πρώτες έχουν πάρει το όνομα δύο εκ των χορηγών του αγώνα.
Στη Loux συμμετέχουν οδηγοί άνω των 15 ετών, που λαμβάνουν μέρος στο ομώνυμο θεσμό του ΑΟΠ στους τοπικούς αγώνες – και στη δεύτερη συμμετέχουν από την υπόλοιπη Ελλάδα. Κάθε αγωνιζόμενος έχει δικαίωμα χρήσης δύο κινητήρων και ενός σετ ελαστικών για όλο το διήμερο.
Η αγωνιστική δραστηριότητα του 2ου PICK θα ξεκινήσει στις 14:30 το μεσημέρι του Σαββάτου (18/9) με την πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών. Οι αγωνιζόμενοι κάθε κατηγορίας θα έχουν στη διάθεσή τους δέκα λεπτά – και άλλα τόσα στη δεύτερη περίοδο ελεύθερων δοκιμών, που θα ακολουθήσει αμέσως μετά.
Στις 16:30 της ίδιας μέρας θα ξεκινήσουν οι δοκιμές κατάταξης, επίσης διάρκειας 10 λεπτών για κάθε κατηγορία. Από τους χρόνους αυτούς θα προκύψει η σειρά εκκίνησης των ημιτελικών και από την κατάταξη των ημιτελικών θα προκύψει η σειρά εκκίνησης των τελικών, για κάθε κατηγορία.
Οι ημιτελικοί θα ξεκινήσουν στις 17:45 το απόγευμα του Σαββάτου και οι τελικοί στις 11:30 το πρωί της Κυριακής (19/9), έπειτα από μία ώρα προθέρμανσης των αγωνιζόμενων. Ο αγώνας της κατηγορίας Mini περιλαμβάνει 12 γύρους και όλων των άλλων κατηγοριών 15 γύρους.
Στις 14:00 της Κυριακής θα γίνουν οι απονομές, στην πλατεία Γεωργίου. Πέραν των κυπέλλων, στους νικητές κάθε κατηγορίας θα απονεμηθεί έπαθλο 600 – 1.000 ευρώ, στους δεύτερους ένα ταξίδι στο Grand Prix της Formula 1 στη Monza της Ιταλίας το 2011, στους τρίτους ένα ρολόι και στους 4ους και 5ους δωρεάν συμμετοχή στο PICK 2011.