Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Πυρετός επαφών στο Κάιρο με στόχο την έναρξη άμεσων συνομιλιών Ισραήλ και Παλαιστινίων

Πυρετός επαφών στο Κάιρο με στόχο την έναρξη άμεσων συνομιλιών Ισραήλ και Παλαιστινίων

Κλειστά κράτησαν τα χείλη τους στους δημοσιογράφους ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Παλαινιστιακό μετά τις διαδοχικές συναντήσεις τους την Κυριακή με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ στο Κάιρο. Η επανέναρξη των άμεσων συνομιλίων Ισραηλινών και Παλαιστινίων στόχος της διαμεσολάβησης της Αιγύπτου, επιδίωξη «που δεν έχει γίνει ακόμη εφικτή, αλλά υπάρχει χρόνος» λέει ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ.

Κλειστά κράτησαν τα χείλη τους στους δημοσιογράφους ο Ισραηλινός
πρωθυπουργός, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το
Παλαινιστιακό μετά τις διαδοχικές συναντήσεις τους την Κυριακή με τον
Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ στο Κάιρο.

Αν και η Αίγυπτος έχει λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής αρκετές φορές στο παρελθόν, αυθημερόν συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο πλευρών είναι ασυνήθιστες για το Κάιρο, Παρ’ όλα αυτά, οι επισκέπτες δεν συνάντησαν ο ένας τον άλλον αλλά περίμεναν «στη σειρά» για να συνομιλήσουν με τον Αιγύπτιο πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

Ο Τζορτζ Μίτσελ, απεσταλμένος των ΗΠΑ στην περιοχή, συναντήθηκε πρώτος με τον Χόσνι Μουμπάρακ και έφυγε από το προεδρικό μέγαρο χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Λίγα λεπτά αργότερα έφτασε ο Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Επίσης χωρίς να κάνει δηλώσεις έφυγε και ο Μ.Αμπάς, λίγο πριν φτάσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου.

Στις συναντήσεις δεν κατέστη εφικτή η επανέναρξη των άμεσων συνομιλιών, δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Γκέιντ, «αλλά διατηρούμε τις ελπίδες ότι υπάρχει χρόνος να γεφυρώσουμε το χάσμα» συμπλήρωσε.

Η ισραηλινή πλευρά ανέφερε, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, πως είναι αποφασισμένη να κάνει «μία καλή προσφορά στους Παλαιστινίους».

Την προηγούμενη ημέρα, ο Μαχμούντ Αμπάς είχε δηλώσει σε ιορδανική εφημερίδα πως το Ισραήλ θα πρέπει να συμφωνήσει μεταξύ άλλων στην εμπλοκή τρίτων -ίσως του ΝΑΤΟ- για τη φύλαξη των συνόρων ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Ο Βενιαμίν Νετανιάχου δεν σχολίασε τις δηλώσεις του Παλαιστίνιου προέδρου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο