Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης οργανώνει 6 συναντήσεις με αφορμή τη μεγάλη αναδρομική έκθεση της Μαρίνας Αμπράμοβιτς στο ΜοΜΑ της Ν.Υόρκης.
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης οργανώνει 6 συναντήσεις με αφορμή τη μεγάλη αναδρομική έκθεση της Μαρίνας Αμπράμοβιτς στο ΜοΜΑ της Ν.Υόρκης, με τίτλο ‘The Artist Is Present’. Η έκθεση που αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται στο ΜοΜΑ, αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία των εκθέσεων σε μεγάλα μουσεία με την ταυτόχρονη ζωντανή καθημερινή παρουσία του καλλιτέχνη.

Η Ιέρεια της περφόρμανς Μαρίνα Αμπράμοβιτς, είναι καθισμένη αμίλητη μπροστά σε ένα τραπέζι στο Άτριουμ του μουσείου, καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, ενώ κάθε επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μείνει απέναντί της όση ώρα επιθυμεί. Η περφόρμανς αυτή που θα έχει διάρκεια 700 ώρες συνολικά, έως το κλείσιμο της έκθεσης στις 31 Μαϊου, είναι το μεγαλύτερης διάρκειας έργο της Αμπράμοβιτς. Η αξία του πολλαπλασιάζεται αφού στον 6o όροφο του μουσείου παρουσιάζεται ο πυρήνας όλου της του έργου, ενώ εθελοντές-μαθητές της, αναπαριστούν 5 βασικές της ιστορικές περφόρμανς.

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συνάντησε τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς λίγες ώρες πριν τον όρκο Σιωπής και την έναρξη της έκθεσής της στην Ν.Υόρκη. Θα παρουσιάσει σε 6 συναντήσεις με το κοινό, πρωτότυπο οπτικό και ηχητικό υλικό από την έκθεση, τη βιογραφία της και την συνάντησή με την κορυφαία καλλιτέχνιδα, σε έναν αποκλειστικό κύκλο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Σε μία από τις συναντήσεις θα γίνει ζωντανή σύνδεση μέσω διαδικτύου με το ΜοΜΑ και την περφόρμανς της Αμπράμοβις, ενώ θα γίνεται ανάλυση του νοήματος και της διαδικασίας. Ο κύκλος αυτός είναι απολύτως ιδιαίτερος και μοναδικός, αφού ουσιαστικά για πρώτη φορά ένα Μουσείο παρουσιάζει ζωντανά μια άλλη έκθεση εν διαρκεία μέσω διαδικτύου και συνοδεύεται από την παρουσίαση της ζωής και του έργου του καλλιτέχνη.

Επίσης, έχει μόλις εκδοθεί η βιογραφία της, φωτίζοντας όλη την προσωπικότητα και τη δύναμη, τις σχέσεις και τις επιδράσεις της, τους έρωτες και την περιπέτειά της στην Ευρώπη, τη φυγή από το Βελιγράδι, την οριστική εγκατάσταση στη Ν.Υόρκη. Θα ακουστεί το Μανιφέστο του Καλλιτέχνη από την ηχογραφημένη φωνή της Μαρίνας Αμπράμοβιτς καθώς και η ηχητική της ξενάγηση στον κατάλογο της έκθεσης. Θα παρουσιαστούν συνεντεύξεις και θα διαβαστούν κείμενα δικά της πάνω στην διαδικασία των περφόρμανς της. Θα προβληθούν διαφάνειες έργων της και θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

Ο κύκλος των συναντήσεων αναλυτικά:
Πέμπτη 6 Μαΐου 2010
Τα χρόνια στο Βελιγράδι. Οι πρώρες καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Η Μητέρα.
Πέμπτη 13 Μαΐου 2010
Μετακίνηση στην Ευρώπη. Η σχέση με τον Ουλάι.
Πέμπτη 20 Μαΐου 2010
Το έργο. Ο έρωτας. Τα ταξίδια. Η ζωή στο βανάκι.
Πέμπτη 27 Μαΐου 2010
Ο χωρισμός στο Σινικό Τείχος. The Lovers.
Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010
Η ζωή χωρίς τον Ουλάι. Σόλο καριέρα. Τα έργα, τα κείμενα.
Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010
Μετακίνηση στην Νέα Υόρκη. Η μεγάλη στιγμή. Η βιογραφία. Το όνειρο ζωής.

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική (1982-1987) στην
Αθήνα, ενώ μεταξύ των ετών 1990-1994 παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια στο Παρίσι στο Centre Georges
Pompidou σε ζητήματα εκπαίδευσης παιδιών και νέων στην σύγχρονη τέχνη. Έχει στο ενεργητικό της
πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι διαλέξεις θα γίνονται κάθε Πέμπτη 18.00 – 19.30, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Με την ολοκλήρωση του κύκλου διαλέξεων, θα δοθεί στους συμμετέχοντες βεβαίωση παρακολούθησης.

Κόστος παρακολούθησης: €200

Για δηλώσεις συμμετοχής στο Mουσείο Κυκλαδικής Τέχνης e-mail: avasilikou@cycladic.gr, ή τηλεφωνήστε στο 210-7294220 (Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-13.00).