Την τρίτη του σύζυγο παντρεύεται ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα
Την τρίτη του σύζυγο ετοιμάζεται να παντρευτεί τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το χωριό Ενκάντλα της επαρχίας Κουαζούλου-Νατάλ. Η πολυγαμία είναι σύνηθες φαινόμενο στις αγροτικές κοινότητες των Ζουλού, ωστόσο και πολλοί εύποροι Ζουλού παντρεύονται πολλές γυναίκες.
Την τρίτη του σύζυγο ετοιμάζεται να παντρευτεί τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το χωριό Ενκάντλα της επαρχίας Κουαζούλου-Νατάλ.
Οι προετοιμασίες για την τελετή, στην οποία θα παραστούν δεκάδες συγγενείς του, πολιτικοί και επιχειρηματίες, έχουν ολοκληρωθεί, όπως έλεγαν οι οικείοι του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο 67χρονος Ζούμα είναι αρραβωνιασμένος με την Τομπέκα Μαμπίτζα, περίπου 40 ετών, από το 2007. Λέγεται μάλιστα ότι το ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει απογόνους. Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος έχει άλλες δύο συζύγους: το 1973 παντρεύτηκε τη Σιζακέλε Κουμάλο και το 2008 την 35χρονη Νομπουμελέλο Ντούλι-Ζούμα.
Και οι τρεις πρώτες κυρίες ήταν παρούσες στην τελετή της ορκωμοσίας του στην προεδρία, τον περασμένο Μάιο, και τον συνοδεύουν εναλλάξ στις επίσημες εκδηλώσεις.
Η σχέση του Ζούμα με την Μαμπίτζα επισημοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια, όταν πλήρωσε το «λομπόλο» (την προίκα της νύφης) στην οικογένειά της, όπως το επιτάσσει η παράδοση των Ζουλού.
Η πολυγαμία είναι σύνηθες φαινόμενο στις αγροτικές κοινότητες των Ζουλού, ωστόσο και πολλοί εύποροι Ζουλού που έχουν πλέον αστικοποιηθεί παντρεύονται πολλές γυναίκες. Η πρακτική αυτή έχει επικριθεί από διάφορες οργανώσεις με το σκεπτικό ότι αφενός υποβαθμίζεται ο ρόλος της γυναίκας και αφετέρου η ύπαρξη περισσότερων του ενός ερωτικών συντρόφων συμβάλλει στη διάδοση του AIDS.
Ο Ζούμα ωστόσο ανταπάντησε πως πολλοί άνδρες έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις αλλά ο ίδιος προτιμά να τις επισημοποιεί και να «αποκαθιστά» τις αγαπημένες του.
Ο γάμος αυτός θα είναι ο πέμπτος που συνάπτει ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος. Ήταν επίσης παντρεμένος με την υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων Ενκοσαζάνα Ντλαμίνι-Ζούμα, από την οποία πήρε διαζύγιο το 1998. Μια άλλη σύζυγός του, η Κέιτ Μάντσο Ζούμα, αυτοκτόνησε το 2000.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.