Ψεύτικος αποδεικνύεται ο «σεληνιακός βράχος» στο εθνικό μουσείο της Ολλανδίας
Το εθνικό μουσείο της Ολλανδίας Rijksmuseum ανακοίνωσε ότι ένα από τα πολυτιμότερα εκθέματά του, ένας βράχος από τη Σελήνη που προήλθε από την πρώτη προσσελήνωση το 1969, είναι στην πραγματικότητα μια σχεδόν άχρηστη κοτρόνα απολιθωμένου ξύλου.
36
Το εθνικό μουσείο της Ολλανδίας Rijksmuseum ανακοίνωσε ότι ένα από τα πολυτιμότερα εκθέματά του, ένας βράχος από τη Σελήνη που προήλθε από την πρώτη προσσελήνωση το 1969, είναι στην πραγματικότητα μια σχεδόν άχρηστη κοτρώνα απολιθωμένου ξύλου.
Το μουσείο απέκτησε το μικρό βράχο μετά το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Βίλεμ Ντρες το 1988. Ο Ντρες τον είχε δεχθεί ως ιδιωτικό δώρο στις 9 Οκτωβρίου 1969 κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ολλανδία των τριών αστροναυτών του Apollo 11.
Το μουσείο άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν ένας ειδικός τους επισήμανε το 2006 ότι θα ήταν απίθανο η NASA να δωρίσει δείγματα από το φεγγάρι μόλις τρεις μήνες μετά την προσεδάφιση. Οι σεληνιακoί βράχοι που είχαν δοθεί ως δώρα σε περισσότερες από 100 χώρες προέρχονταν όλες από μεταγενέστερες αποστολές.
Ο Ουίλιαμ Μίντενντορφ, ο Αμερικανός πρεσβευτής που παρέδωσε το βράχο στον Ντρέες, δήλωσε σε ολλανδικό κανάλι ότι είχε παραλάβει το δείγμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Αν είναι ψεύτικο, δεν γνωρίζω τίποτα για αυτό» είπε.
Η κοκκινωπή πέτρα εξετάστηκε τελικά από ερευνητές του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ επιβεβαίωσαν τελικά ότι το έκθεμα είναι «σχεδόν άχρηστο».
Σύμφωνα με το γεωλόγο Φρανκ Μπόινκ, το μουσείο είχε ασφαλίσει κάποια στιγμή το βράχο για μισό εκατομμύρια δολάρια, ενώ η αξία του είναι το πολύ 50 ευρώ.
Το κομμάτι απολιθωμένου ξύλου θα συνεχίσει πάντως να εκτίθεται στο Rijksmuseum. Η αναμνηστική πλακέτα που το συνοδεύει αναφέρει ότι πρόκειται για δώρο «για τον εορτασμό της επίσκεψης στην Ολλανδία των αστροναυτών του Apollo 11».
Δεν γράφει πουθενά ότι προέρχεται από την επιφάνεια της Σελήνης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Σέρρες: Οι αγρότες «ζυγίζουν» τις προθέσεις της κυβέρνησης και απαντούν με μια φωνή
- Κυβερνοέγκλημα: Συνελήφθη 49χρονος για υποκίνηση αυτοκτονίας και αναρτήσεις υπέρ της κακοποίησης γυναικών
- ΗΠΑ: Η Αρκτική βίωσε την πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 17.12.2025]
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού και την ήττα του Ολυμπιακού (pic)
- Ηλιούπολη: Άγνωστος πέταξε αποκεφαλισμένο γατάκι σε νηπιαγωγείο – Το είδαν τα παιδάκια




