Αμφίρροπες προεδρικές εκλογές στη Γερμανία, λίγο πριν τις βουλευτικές
Αντίπαλοι για μία μέρα θα είναι το Σάββατο οι ηγέτες του «μεγάλου συνασπισμού» της Γερμανίας, αφού πραγματοποιείται η εκλογή του νέου προέδρου της χώρας. Ο νυν πρόεδρος Χορστ Κέλερ διεκδικεί δεύτερη θητεία με αντίπαλο την υποψήφια των Σοσιαλδημοκρατών Γκεζίν Σβαν.
Εξαιρετικά αμφίρροπη χαρακτηρίζεται η εκλογή του νέου προέδρου της Γερμανίας, η οποία πραγματοποιείται λίγους μήνες πριν τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Ο νυν πρόεδρος Χορστ Κέλερ -υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών και πρώην διοικητής του ΔΝΤ- διεκδικεί την επανεκλογή του με αντίπαλο την υποψήφια των Σοσιαλδημοκρατών Γκεζίν Σβαν.
Ο αρχηγός του γερμανικού κράτους εκλέγεται από ένα εκλεκτορικό σώμα με 1.124 μέλη: το σώμα αυτό αποτελείται από 612 μέλη της Μπούντεσταγκ και 612 δημόσια πρόσωπα κύρους.
Η ψηφοφορία θα φέρει σε αντίπαλα στρατόπεδα τα μέλη του «μεγάλου συνασπισμού» υπό την Ανγκελα Μέρκελ, ενώοι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) και οι Ελεύθεροι Εκλογείς (FW, Βαυαρία), τάχθηκαν υπέρ του Κέλερ.
Οι πιθανότητες του Κέλερ ενισχύθηκαν όταν ο Λόταρ Μπίσκι, ηγέτης της Die Linke, δεν απέκλεισε ορισμένα στελέχη της αριστεράς να ψηφίσουν τον σημερινό πρόεδρο, παρά το ότι το κόμμα έχει προτείνει δικό του υποψήφιο, τον ηθοποιό Πέτερ Ζόνταν.
Εάν δεν υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία, θα υπάρξει δεύτερος γύρος στην οποία θα αρκεί η απλή πλειοψηφία.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.