Έκκληση για λύση στο Μεσανατολικό απηύθυνε από τη Βηθλεέμ ο Πάπας Βενέδικτος
Λειτουργία στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ τέλεσε την Τετάρτη ο Πάπας Βενέδικτος Ιστ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή. Ο ποντίφικας απηύθυνε έκκληση για την εξεύρεση λύσης στο Μεσανατολικό και τάχθηκε υπέρ της συνύπαρξης στους Αγίους Τόπους.
53
Έκκληση σε όλον τον κόσμο να προσπαθήσει για την εξεύρεση λύσης στο Μεσανατολικό, απηύθυνε ο Πάπας Βενέδικτος Ιστ από την Βηθλεέμ, όπου έφτασε την Τετάρτη και τον υποδέχτηκε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς. Ο ποντίφικας τέλεσε λειτουργία στο Ναό της Γέννησης.
«Ζητώ από όλους εσάς, από τους ηγέτες σας, να αναλάβετε και πάλι τη δέσμευση να εργαστείτε για την επιτυχία του σκοπού σας. Απευθύνω έκκληση ειδικά στην διεθνή κοινότητα να χρησιμοποιήσει τη μεγάλη επιρροή της ώστε να βρεθεί λύση» υπογράμμισε ο Πάπας.
«Η Αγία Εδρα υποστηρίζει το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού σε μια κυρίαρχη πατρίδα, στη γη των προγόνων σας, όπου θα ζείτε με ασφάλεια και ειρηνικά με τους γείτονές σας, μέσα σε διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα», επισήμανε ο ποντίφικας.
«Και αν αυτό, προς το παρόν, μοιάζει μακρινό, ζητώ από σας και από τον λαό σας να κρατήσει αναμμένη τη φλόγα της ελπίδας, της ελπίδας ότι μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος για να ικανοποιηθούν οι νόμιμες επιθυμίες τόσο των Παλαιστινίων, όσο και των Ισραηλινών, για ειρήνη και σταθερότητα», επισήμανε απευθυνόμενος στον Παλαιστίνιο πρόεδρο.
Ο Πάπας Βενέδικτος κάλεσε τους Παλαιστίνιους να αντισταθούν στον πειρασμό της τρομοκρατίας. «Πρέπει να έχετε το θάρρος να αντισταθείτε σε όλους τους πειρασμούς που μπορεί να σας οδηγήσουν σε πράξεις βίας και τρομοκρατίας», τόνισε, απευθυνόμενος «στους νέους που ζουν σήμερα στα Παλαιστινιακά Εδάφη».
Ο ποντίφικας πρόσθεσε στην ομιλία του πως συμπάσχει με το λαό της Λωρίδας της Γάζας, μετά τις ισραηλινές επιχειρήσεις τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απάντησε πως «είναι επιτέλους καιρός να τερματιστούν τα δεινά» των Παλαιστινίων.
Ευχαρίστησε τον ποντίφικα για τη θέση του Βατικανού και έκανε έκκληση για μια ειρηνική συμφωνία με το Ισραήλ, στη βάση της λύσης των δύο κρατών.
Καλωσορίζοντας τον Πάπα, ο Αμπάς σημείωσε πως «συμμερίζεται τον πόνο, αλλά και τις επιθυμίες μας» και πρόσθεσε: «Λέτε πως υπάρχει ελπίδα, ελπίδα για ένα μέλλον όπου δεν θα υπάρχει κατοχή, σημεία ελέγχου, τείχη, πρόσφυγες, κρατούμενοι, αλλά συνύπαρξη στους Αγίους Τόπους».
Ο Πάπας Βενέδικτος τέλεσε λειτουργία στο Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ και νωρίς το απόγευμα επρόκειτο να επισκεφθεί το Σπήλαιο της Γέννησης και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της οργάνωσης Caritas.
Εν συνεχεία, ο Πάπας Βενέδικτος θα βρεθεί στον καταυλισμό προσφύγων Αιντα, όπου θα μιλήσει στους περίπου 5.000 πρόσφυγες.
Σε ομιλία του σε προσφυγικό στρατόπεδο στη Βηθλεέμ, κοντά στο τείχος ασφαλείας που έχουν υψώσει οι ισραηλινές Αρχές γύρω από τα παλαιστινιακά εδάφη -μέρος του οποίου βρίσκεται και στη Βηθλεέμ- ο Πάπας Βενέδικτος ανέφερε ότι πρόκειται για ένδειξη «του τέλματος στο οποίο έχουν φτάσει οι σχέσεις Ισραήλ και Παλαιστινίων».
Προέτρεψε και τις δυό πλευρές «να σπάσουν το κύκλο της βίας» και πρόσθεσε ότι «προσευχόμαστε ελικρινά για ένα τέλος στις εχθροπραξίες που προκάλεσαν την ανοικοδόμηση του τείχους».
Ο Πάπας αναγκάστηκε να ενταχθεί στη χιτλερική νεολαία, λέει τώρα το Βατικανό
Την Τρίτη, ο Πάπας βρέθηκε στο επίκεντρο καταγγελιών ότι ήταν μέλος της χιτλερικής νεολαίας. Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκου Λομπάρντι, διέψευσε τα όσα δημοσιεύθηκαν, λέγοντας: «Δεν ήταν ποτέ στο κίνημα αυτό».
Ωστόσο, την Τετάρτη… επανήλθε λέγοντας ότι ο Πάπας ήταν μέλος του κινήματος, αλλά αναγκάστηκε εξαιτίας ναζιστικού διατάγματος της εποχής και δεν ήταν προσωπική του επιλογή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Μαΐου
- Ο Ζήκος το… πιστεύει μετά το 3-0 από τη Βαγιεκάνο: «Η ΑΕΚ έχει τις περισσότερες πιθανότητες να προκριθεί»
- Κορυφώνεται η μαζική έξοδος του Πάσχα – Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας, σε επιφυλακή το Λιμενικό
- Απολογείται ο καθηγητής μουσικής για την ασέλγεια στη 14χρονη μαθήτρια του
- Η Γκλόρια Στάινεμ στα 92 της: Οι γυναίκες είναι ίσως οι μόνες που γίνονται πιο ριζοσπαστικές με τα χρόνια
- Πώς αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα ο σκύλος; – Η δύναμη της όσφρησης
- Τα δεδομένα για «αιώνιο» ντέρμπι στα play offs: Οι πιθανότητες να παίξουν αντίπαλοι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός (pic)
- Πάσχα: Τα ξεχωριστά έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής – Κατάνυξη, Επιτάφιοι και τοπικά δρώμενα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nazar-shkribliak-Y9WdqTFzZVw-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442