Υπερψηφίστηκε το πακέτο Ομπάμα των 825 δισ. δολαρίων, στα σκαριά η «Bad Bank»
Χωρίς διακομματική συναίνεση, εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα για τη στήριξη της οικονομίας, ύψους 825 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το κυβερνητικό σχέδιο για την στήριξη της οικονομίας, ύψους 825 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο περιέχονται προβλέψεις για μείωση της φορολογίας.
Ακολουθώντας τις κομματικές γραμμές, και παρά την προσπάθεια του Μπαράκ Ομπάμα να εξασφαλίσει διακομματική συναίνεση, το κυβερνητικό σχέδιο υπερψήφισαν 244 βουλευτές, ενώ 188 το καταψήφισαν.
Την επόμενη εβδομάδα θα πάει στη Γερουσία για την οριστική έγκρισή του.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει αναδείξει το πρόγραμμα αυτό, που αποκαλείται Πράξη για την Αμερικανική Ανάκαμψη και Επανεπένδυση, ως ένα από τα βασικά εργαλεία της κυβέρνησής του για τη στήριξη της οικονομίας.
Το σχέδιο Ομπάμα προβλέπει κατά τα δύο τρίτα αναπτυξιακά προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κατά το ένα τρίτο φοροελαφρύνσεις για καταναλωτές και επιχειρήσεις.
«Γνωρίζω ότι υπάρχουν ορισμένοι που είναι επιφυλακτικοί για την κλίμακα και το μέγεθος του σχεδίου ανάκαμψης» παραδέχτηκε ο Ομπάμα μιλώντας σε εκδήλωση του Λευκού Οίκου.
Bad Bank
Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες εβδομάδες, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την ιδέα δημιουργίας μίας «Bad Bank» η οποία θα αγοράζει τα λεγόμενα «τοξικά» ομόλογα των τραπεζών.
Το σενάριο δημιουργίας αυτής της -κρατικής- τράπεζας ενισχύθηκε από τις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη, στο Φόρουμ του Νταβός, η Λάρα Τάισον, η οποία ήταν οικονομική σύμβουλος του Μπ.Ομπάμα κατά την προεκλογική του εκστρατεία.
«Το επόμενο φυσικό βήμα είναι να πάρεις έξω από το τραπεζικό σύστημα τα τοξικά στοιχεία, γεγονός που θα πλήξει τους ισολογισμούς, να ενισχύσεις κεφαλαιακά τις τράπεζες και μετά αυτές να βγουν έξω και να δανείσουν» είπε.
Την διαχειριση αυτής της τράπεζας λέγεται ότι θα αναλάβει η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.