Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Στο «λαβύρινθο» της Μονής Βατοπαιδίου από την ερχόμενη εβδομάδα οι δικαστικές αρχές

Στο «λαβύρινθο» της Μονής Βατοπαιδίου από την ερχόμενη εβδομάδα οι δικαστικές αρχές

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η έρευνα των δικαστικών Αρχών για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, ενώ για το θέμα υπήρξε παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους αρμόδιους δικαστικούς είναι πολλά και περίπλοκα.

30

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η έρευνα των δικαστικών Αρχών για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

Τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούν οι δικαστικές αρχές είναι πολλά: μερικά από αυτά έχουν να κάνουν με τα γνωμοδοτικά συμβούλια και τον τρόπο που λειτούργησαν, ενώ δεν αποκλείεται να κληθούν ως μάρτυρες και πρόσωπα που ο κ. Σανιδάς χαρακτήρισε «παραπλανηθέντα», δηλαδή πρώην υπουργοί ή υφυπουργοί.

Πάντως, σχετικά με την υπόθεση του τέως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ.Μπασιάκου, Το Βήμα της Τετάρτης φέρνει στο φως την απόφαση με την οποία το υπουργείο παραχώρησε το 2005 στη Μονή Βατοπαιδίου μεγάλα φιλέτα γης με αντάλλαγμα παραλίμνιες εκτάσεις στη Βιστωνίδα κατά πολύ μικρότερης αξίας.

Κατά την εφημερίδα, ο κ. Μπασιάκος γνώριζε ότι δεν μπορούσε να εγκρίνει τις παραχωρήσεις δημοσίων εκτάσεων στην Ιερά Μονή με την έκδοση μιας απλής υπουργικής απόφασης, αλλά αποκλειστικά και μόνο με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή προς ψήφιση.

Αυτό προκύπτει -σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα- από την ανάγνωση της απόφασης 111/2000 της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η οποία έκρινε ότι η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου δεν είχε δικαιώματα κυριότητας επί των παραλίμνιων εκτάσεων της Βιστωνίδας, συνολικής έκτασης 27.000 στρεμμάτων, παρά μόνο σε έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων την οποία κληροδότησε περί τα τέλη της δεκαετίας του 1950 στην ιστορική μονή του Αγίου Ορους «ο βατοπαιδινός μοναχός Ιγνάτιος Λαμπάκης».

Κατά τα άλλα, στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας αναμένεται να βρεθούν τα μέλη του Δ Τμήματος τα οποία το 2004 ενέκριναν τη συμφωνία. Ερωτήματα γεννά το γεγονός ότι πέντε από τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους υπήρξαν μέλη και της Ολομελείας και του Δ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους γνωμοδοτώντας υπέρ του Δημοσίου την πρώτη φορά και υπέρ της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου τη δεύτερη.

Σύμφωνα με Το Βήμα, στο μικροσκόπιο θα μπουν και τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας, καθώς και οι ορκωτοί εκτιμητές που εκτίμησαν τα προς ανταλλαγή ακίνητα, «βλάπτοντας τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου» και παραπλανώντας τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρεται στον Ελεύθερο Τύπο της Τετάρτης, σε παρέμβασή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη λύπη του για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δεν απέκλεισε να προβεί σε ενέργεια το Πατριαρχείο, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπενθύμισε το αυτοδιοίκητο του Αγίου Όρους και της Μονής Βατοπαιδίου και τόνισε:«Παρακολουθούμε, προβληματιζόμαστε, σκεπτόμαστε».

Ένα πρόσωπο-«κλειδί»

Πρόσωπο κλειδί της υπόθεσης Βατοπαιδίου, ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Τσουρής. Είχε κληθεί ως μάρτυρας στη δίκη που έγινε το 2003 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κομοτηνής, προκειμένου να καταθέσει υπέρ των απόψεων του Ελληνικού Δημοσίου, έπειτα από πρόταση του παρέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Τετάρτης, το πόρισμά του, που το παρουσίασε με την ιδιότητα του προϊσταμένου της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, χάθηκε μυστηριωδώς από τον φάκελο της δικογραφίας, μιας δίκης που είχε γίνει για να ξεκαθαρίσει οριστικά αν η Μονή Βατοπαιδίου είχε ιδιοκτησία στη Βιστωνίδα ή όχι.

Στην έρευνα που πραγματοποίησε, ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός:Έπρεπε να ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών η ανάκληση των αποφάσεων για τη μη προβολή δικαιωμάτων κυριότητας του Δημοσίου επί των επίμαχων περιοχών.

«Δεν αμφισβητώ ότι οι τίτλοι και τα έγγραφα που επικαλείται η Μονή Βατοπαιδίου είναι γνήσια και έγκυρα, τουλάχιστον μέχρι και το έτος 1350. Κανείς όμως δεν μπορεί να δώσει υπόσταση στο περιεχόμενο αυτής της περιουσίας και αυτό γιατί αναφέρονται σε περιουσία την οποία δεν μπορεί να τοποθετήσει κανείς στον χώρο, δεν ξέρει την ακριβή της έκταση, την αξία της ούτε τους γείτονές της. Αυτή την περιουσία δεν μπορεί κανείς να την υπολογίζει ως ιδιοκτησία του» τονίζει.

Η δίκη διεκόπη το καλοκαίρι του 2004 με κοινή απόφαση των Αγιορειτών και του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να έχει επιλύσει το θέμα. Κάτι που ανέλαβαν στη συνέχεια να κάνουν οι υπουργικές αποφάσεις των κ.κ. Μπασιάκου και Δούκα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσουρή, σε εκείνη τη δίκη ο εκπρόσωπος της Τοπογραφικής Υπηρεσίας, υποστήριξε ότι το ελληνικό κράτος από το 1925 προέβαινε σε νομικές πράξεις για τις γαίες της περιοχής της Βιστωνίδας, οι οποίες συνοδεύονταν από σχετικές προσκλήσεις προς όλους εκείνους που πιθανώς ήθελαν να εγείρουν απαιτήσεις. «Προφανώς και για 50 χρόνια, ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε η Μονή Βατοπαιδίου για να εγείρει αξιώσεις, παρά μόνο τα τελευταία χρόνια» σημειώνει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο