Σύντομα ο νόμος για την πρόσβαση αποφοίτων επαγγελματικών λυκείων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Ο νόμος που καθορίζει τη νέα διαδικασία πρόσβασης των μαθητών επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) και σχολών (ΕΠΑΣ) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός δύο εβδομάδων. Οι απόφοιτοι της Γ’ τάξης των ΕΠΑΛ θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές με έξι ή επτά μαθήματα.
Εντός δυο εβδομάδων θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ο νόμος που καθορίζει τη νέα διαδικασία πρόσβασης των μαθητών των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) και σχολών (ΕΠΑΣ) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ.
Βάσει του νέου νόμου, οι απόφοιτοι της Γ΄ τάξης των ΕΠΑΛ θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για πρόσβαση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ με έξι ή επτά μαθήματα (τέσσερα γενικής παιδείας και δύο ειδικότητας), ενώ θα λαμβάνουν γενικό πτυχίο (όπως στα ΓΕΛ) και επιπλέον πτυχίο της ειδικότητας που σπούδασαν.
Εξάλλου οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ θα διεκδικούν θέση στο δημόσιο, όπως οι απόφοιτοι των ΓΕΛ έχοντας επιπλέον τα μόρια του ειδικευόμενου.
Ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς θα είναι έτοιμες οι αποφάσεις για τη σύνδεση της εκπαίδευσης των ΕΠΑΛ με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με τις προτάσεις των ερευνητικών ινστιτούτων της χώρας.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας