Αντιπαράθεση Χριστόφια-Χρυσόστομου για το Κυπριακό και την Παιδεία
Σκληρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου, με αφορμή κυβερνητικές θέσεις για το Κυπριακό και την Παιδεία. Διαφωνίες για τους χειρισμούς του προέδρου στο Κυπριακό από τον αρχιεπίσκοπο. Αντιδράσεις από τον Χριστόφια.
Σκληρή «εξ αποστάσεως» αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου, με αφορμή κυβερνητικές θέσεις για το Κυπριακό και την Παιδεία.
Ο αρχιεπίσκοπος διατύπωσε διαφωνίες σχετικά με τους χειρισμούς του προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό, σε σχέση με την παραμονή 50.000 εποίκων και την εκ περιτροπής προεδρία, λέγοντας ότι ήταν κακή διαπραγματευτική πολιτική.
«Δεν είναι φρόνιμο προτού αρχίσουν οι συνομιλίες να δεχθεί να παραμείνουν εδώ 50.000 έποικοι, ούτε και την εκ περιτροπής προεδρία, προτού αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, γιατί αν αποτύχουν οι συνομιλίες αυτά που αποδέχθηκε ο πρόεδρος θα είναι κερδισμένα για τους Τούρκους» είπε ο αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε ότι αυτά τα είπε και προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από το Λονδίνο ο πρόεδρος Χριστόφιας κατηγόρησε τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ότι έχει αθετήσει την υπόσχεσή του να μη μιλά ενόσω θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό και επεσήμανε ότι υπάρχουν αρχιερείς που διαφωνούν με τις απόψεις και τις θέσεις του αρχιεπισκόπου.
Ο κ.Χριστόφιας αναφέρθηκε στις επικρίσεις που διατύπωσε ο κ.Χρυσόστομος σε σχέση με τη δήλωσή του για την παραμονή 50.000 εποίκων και την εκ περιτροπής προεδρία. Τόνισε ότι όλα όσα ανέφερε είχαν γίνει αποδεκτά από τους προηγούμενους προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι ο ίδιος απλά έχει το θάρρος να το πει και δημόσια.
Πρόσθεσε πως ο ίδιος ως πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να προβεί σε οποιεσδήποτε απαράδεκτες υποχωρήσεις, αναφέροντας ότι αν τελικά λυθεί το Κυπριακό με την παραμονή 50.000 εποίκων, τότε ο αρχιεπίσκοπος θα τον ευγνωμονεί.
Αντιπαράθεση για θέματα Παιδείας
Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας για καλλιέργεια πνεύματος ειρηνικής συμβίωσης με τους Τουρκοκύπριους και για την ανάγκη αλλαγής των σχολικών βιβλίων της ιστορίας ο κ.Χρυσόστομος ανέφερε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής της Ιστορίας «προσβάλλει και τους καθηγητές που δίδασκαν για εκατοντάδες χρόνια και όλους εμάς που τη διδαχτήκαμε».
Πρόσθεσε ότι η Εκκλησία δεν επιθυμεί να έχει εκτελεστική εξουσία, αλλά απαιτεί να παρευρίσκεται στη λήψη αποφάσεων, αφού επί αιώνες και μέχρι το 1960 «κρατούσε την Παιδεία του τόπου και τα κατάφερε».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε «εξωπραγματικά και αποκύημα φαντασίας τα όσα λέγονται περί αφελληνισμού και διαστρέβλωσης της Ιστορίας» που είχαν διατυπωθεί κυρίως από την Εκκλησία, αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Παραμένουμε αδιόρθωτοι», τόνισε και διερωτήθηκε «ποιο είναι το πρόβλημα, εάν αρχίσουμε να καλλιεργούμε το αίσθημα συμφιλίωσης με τους απλούς Τουρκοκύπριους».
Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι στη συνεδρία του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο δεν είχε αντιδράσει κανείς στις προωθούμενες αλλαγές.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας