36

Μέχρι το τέλος του αιώνα η στάθμη των ωκεανών θα ανέβει κατά 0,8 έως 2 μέτρα, ωστόσο οι απαισιόδοξες προβλέψεις για πολύ μεγαλύτερη αύξηση είναι απίθανο να επαληθευτούν, καταλήγει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότιακόμα και αυτή η σχετικά «μικρή» άνοδος κάτω των δύο μέτρων θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα, ειδικά σε παράκτιες αναπτυσσόμενες χώρες.

Ηομάδα του Ταντ Πφέφερ στο Ινστιτούτο Αρκτικής και Αλπικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο εξέτασε τα πιθανά σενάρια για την τήξη των πάγων της Γροιλανδίας, της Ανταρκτικής και των παγετώνων όλου του κόσμου, καθώς και για την άνοδο της στάθμης λόγω διαστολής των θερμαινόμενων ωκεανών.

«Αν εξετάσουμε την πραγματική μηχανική για το πώς λειτουργούν οι παγετώνες, δεν φαίνεται να υπάρχει ρεαλιστικός τρόπος για την αύξηση της στάθμης κατά περισσότερο από δύο μέτρα έως το τέλος του αιώνα» δήλωσε στο Reuters ο Δρ Πφέφερ.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, ο φορέας του ΟΗΕ που ανέλαβε να εκτιμήσει το φαινόμενο για λογαριασμό της διεθνούς κοινότητας, αναφέρει στην τελευταία του έκθεση ότι η άνοδος μέχρι το 2100 θα κυμανθεί από 18 έως 59 εκατοστά.

«Η πραγματικά άγνωστη παράμετρος αυτή τη στιγμή είναι αυτό που ονομάζουμε το δυναμικό φαινόμενο του πάγου που δεν λιώνει αλλά απλά ωθείται κατευθείαν προς τον ωκεανό» σχολίασε ο Δρ Πφέφερ, αναφερόμενος στην αποκόλληση μεγάλων κομματιών πάγου από τα πολικά καλύμματα.

Δεδομένου ότι ο πάγος έχει μεγαλύτερο όγκο από μια ίση ποσότητα υγρού νερού, το λιώσιμο του πάγου που επιπλέει δεν θα προκαλούσε σημαντική άνοδο της στάθμης. Ο κίνδυνος προέρχεται κυρίως από την τήξη μεγάλων ποσοτήτων πάγου που βρίσκονται σήμερα πάνω στην ξηρά, κυρίως στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική.

Ακόμα και μια άνοδος μερικών δεκάδων εκατοστών θα ήταν καταστροφική για ορισμένες παράκτιες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Νέα Ορλεάνη, το Αμστερνταμ και η Βενετία.

«Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο είναι μέρη του Τρίτου Κόσμου όπου οι πληθυσμοί ζουν μέχρι ένα μέτρο πάνω από τη στάθμη της θάλασσας και καλλιεργούν μεγάλο μέρος των τροφίμων τους μέχρι ένα μέτρο πάνω από τη στάθμη της θάλασσας» τόνισε ο Δρ Πφέφερ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ