Το 27ο Φεστιβάλ Βιβλίου υποδέχεται την Παρασκευή ο Λευκός Πύργος
Τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, αλλά και τα δέκα χρόνια από το θάνατο του Κωστή Μοσκώφ τιμά με αφιερώματα, ομιλίες και σειρά άλλων εκδηλώσεων το 27ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης που αρχίζει την Παρασκευή στην παραλία του Λευκού Πύργου.
43
Τα 100 χρόνια από τη γέννηση, στη Θεσσαλονίκη, του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη (1908-1993), αλλά και τα δέκα χρόνια από το θάνατο του Κωστή Μοσκώφ (1939-1998) τιμά με αφιερώματα, ομιλίες και σειρά άλλων εκδηλώσεων το φετινό 27ο Φεστιβάλ Βιβλίου της πόλης, που αρχίζει την Παρασκευή στην παραλία του Λευκού Πύργου και εγκαινιάζεται επίσημα το Σάββατο (ώρα 20:30) από τον υφυπουργό Πολιτισμού Γιάννη Ιωαννίδη.
Έως και τις 22 του μήνα, το «μικρό χωριό», που στήνεται κάθε χρόνο, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο τμήμα της παραλίας της Θεσσαλονίκης, θα φιλοξενεί, στα 162 εκθετήριά του, περί τους 300 εκδοτικούς οίκους με 30.000 και πλέον τίτλους βιβλίων από την ελληνική και ξένη παραγωγή.
Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει, επίσης, ποιητικές βραδιές, συζητήσεις, αφιερώματα, εκθέσεις, ενώ ειδική μνεία γίνεται στο περιβάλλον και την προστασία του.
«Τα βιβλία για το περιβάλλον θα πωλούνται -ύστερα από συνεννόηση με όλους τους εκθέτες- σε ειδικό χώρο, σε ειδική τιμή και η συσκευασία τους θα είναι σε ανακυκλωμένο χαρτί και στολισμένη με διακριτική πράσινη κορδέλα» επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εν όψει της έναρξης του φεστιβάλ.
Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒΕ από την περσινή διοργάνωση (θα επαναληφθεί φέτος):
– Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (92% δείγματος 1.400 ατόμων) οι επισκέπτες θεωρούν ότι η έκθεση αποτελεί σημαντική διοργάνωση για την πόλη.
– Ποσοστό 52% των πολιτών αγοράζουν βιβλία από την έκθεση.
– Ποσοστό 48,8% διαβάζουν ένα έως πέντε βιβλία το χρόνο, 23,9% έξι εως δέκα, 13,7% ένδεκα έως δέκα εννέα και μόνο 13,5% των πολιτών διαβάζουν περισσότερα από είκοσι βιβλία.
– Σε ποσοστό 65,8% προτιμούν την ελληνική λογοτεχνία, 57,4% την ξένη, 27,2% την ιστορία και τις βιογραφίες, 26,7% κοινωνικά και πολιτικά βιβλία, και 23,7% βιβλία ψυχολογίας.
– Στην πλειοψηφία τους (37,3%) οι πολίτες, που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν πως προτιμούν να αγοράζουν βιβλία από τα σύγχρονα μεγάλα βιβλιοπωλεία – αλυσίδες, πιστοί στα «αμιγή» βιβλιοπωλεία δήλωσαν σε ποσοστό 17,2%, από τα βιβλιοπωλεία – χαρτοπωλεία της γειτονιάς αγοράζει το15%, τις εκθέσεις βιβλίων προτιμούν σε ποσοστό 17,4% και τους πλασιέ βιβλίων μόνον 3,1%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σεισμός στο Μεξικό: Τουλάχιστον 2 νεκροί – Καταστράφηκαν πολλά σπίτια
- Ειρηνικός: Ο Πέτρο δείχνει πού μπορεί να βρίσκονται επιζήσαντες από τα πλήγματα των ΗΠΑ
- Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μαμντάνι κατήργησε εκτελεστικά διατάγματα του προκατόχου του
- Γάζα: Πολύ ανήσυχος ο Γκουτέρες για την απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει την πρόσβαση σε δεκάδες ΜΚΟ
- Χιονοστιβάδες στην Ιταλία στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Κανόνες τέλος. Ζήτω το κέρδος!



