36

Η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής αποφάσισε τη Δευτέρα να επιτρέψει τη θανάτωση ελεφάντων ως μέτρο ελέγχου του πληθυσμού τους στη χώρα. Παράλληλα, όμως, απαγόρευσε την αιχμαλωσία ελεφάντων για εμπορικούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα οι βόλτες στην πλάτη των παχύδερμων.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης περιλαμβάνει τον εξισορροπητικό αποδεκατισμό ως ένα από τα μέτρα για τον περιορισμό των ελεφάντων, οι οποίοι έχουν αυξηθεί στη Νότιο Αφρική από τους 8.000 το 1994 σε πάνω από 20.000 σήμερα.

Η Νότιος Αφρική είχε απαγορεύσει την εξισορροπητική θανάτωση ελεφάντων το 1994.

Υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων αντιδρούν στο νέο μέτρο και απειλούν με προσφυγές στη δικαιοσύνη, διαδηλώσεις και μποϊκοτάρισμα των τουριστικών επιχειρήσεων.

Πάντως ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε και μέτρα για την προστασία των άγριων ελεφάντων, έπειτα από «πολυάριθμες καταγγελίες» για κακομεταχείριση των παχύδερμωνπου ζουναιχμαλωσία, για παράδειγμα με ηλεκτροφόρα ραβδιά.

Στο εξής απαγορεύεται η σύλληψη άγριων ελεφάντων για τουριστικούς ή άλλους εμπορικούς σκοπούς, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει νομοθετική ρύθμιση για τις συνθήκες ζωής των 120 ελεφάντων που ζουν στη χώρα σε καθεστώς αιχμαλωσίας

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press