36

Τι είναι γαλάζιο και μυρίζει τριαντάφυλλο; Είναι το γαλάζιο ρόδο που δημιουργήθηκε με γενετική μηχανική και φτάνει σύντομα στα ιαπωνικά ανθοπωλεία. Λίγο αργότερα ίσως εμφανιστεί στην αγορά και το γενετικά τροποποιημένο κρεμμύδι που δεν φέρνει δάκρυα…

Η ιαπωνική εταιρεία Suntory, γνωστή κυρίως για τα αναψυκτικά και τα ουίσκι που παράγει, χρειάστηκε 14 χρόνια και 28 εκατ. δολάρια για να τελειοποιήσει το πρώτο γαλάζιο ρόδο.

Η νέα ποικιλία φέρει το γονίδιο της μπλε χρωστικής δελφινιδίνης, το οποίο προήλθε από τον πανσέ.

Το γαλάζιο τριαντάφυλλο θα κυκλοφορήσει στην ιαπωνική αγορά το 2008, με τιμή «ελαφρώς υψηλότερη» από το σύνηθες, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η γενετικά τροποποιημένη ποικιλία καλλιεργείται επίσης στην Αυσταλία και τις ΗΠΑ, ωστόσο εκεί δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση κυκλοφορίας.

Στο μεταξύ, ερευνητές στην Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία πειραματίζονται με ένα γενετικά τροποποιημένο κρεμμύδι που δεν ερεθίζει τα μάτια όταν κοπεί.

Ο ερεθισμός των ματιών οφείλεται σε ένζυμα που προκαλούν την έκλυση ενός αερίου όταν τα κύτταρα του κρεμμυδιού κοπούν. Όταν το αέριο αυτό φτάσει στα μάτια, αντιδρά με νερό και παράγει μικρές ποσότητες θειικού οξέος,τοοποίοτσούζει τα μάτια και φέρνει δάκρυα.

Η έρευνα του New Zealand Crop and Food ξεκίνησε το 2002, όταν ανακαλύφθηκε το γονίδιο ενός από τα εμπλεκόμενα ένζυμα

Οι ερευνητές απενεργοποίησαν το γονίδιο με τεχνικές γενετικής μηχανικής και δημιούργησαν μια πιο «γλυκιά» και πιο φιλική ποικιλία κρεμμυδιού. Μάλιστα, επειδή το κρεμμύδι δεν δαπανά ενέργεια και πρώτη ύλη για την σύνθεση του εν λόγω ενζύμου, μπορεί να παράγει περισσότερα από τα συστατικά που δίνουν γεύση. Έτσι, η νέα ποικιλία υποτίθεται ότι είναι και νοστιμότερη.

Οι ερευνητές παραδέχονται πάντως ότι απαιτούνται περαιτέρω πειράματα, ενώ οι καταναλωτές παραμένουν δύσπιστοι στις εφαρμογές της γενετικής τροποποίησης.

Αυτό σημαίνει ότι το φιλικό κρεμμύδι δεν θα εμφανιστεί στα μανάβικα σε λιγότερο από δέκα χρόνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ