Αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα φαρμάκου κατά της χοληστερόλης
Το αμερικανικό Κογκρέσο διερευνά αν οι δύο φαρμακοβιομηχανίες που παραράγουν το φαρμακευτικό κοκτέιλ Inegy κατά της χοληστερόλης καθυστέρησαν σκόπιμα να αποκαλύψουν τα αποτελέσματα νέων ερευνών, οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητά του.
36
Το φαρμακευτικό κοκτέιλ Inegy κατά της χοληστερόλης στην πραγματικότητα δεν πλεονεκτεί σε σχέση με τη χρήση ενός μόνο από τα συστατατικά του, ανακοίνωσαν οι δύο φαρμακοβιομηχανίες που το παράγουν.
Τα αποτελέσματα των νέων ερευνών ανακοινώθηκαν έπειτα από πιέσεις του αμερικανικού Κογκρέσου, που κατηγορεί τις εταιρείες για σκόπιμη καθυστέρηση.
Την ώρα που οι μετοχές των δύο εταιρειών έπεφταν στο χρηματιστήριο, το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους ασθενείς πριν υπάρξουν περαιτέρω έρευνες.
Το Inegy (στις ΗΠΑ κυκλοφορεί με το όνομα Vytorin) παράγεται από τις Merck και Shering-Plough και συνδυάζει δύο προηγούμενα φάρμακα, την εζετιμίμπη (κυκλοφορεί ως Zetia από τις Merck και Shering-Plough) και την σιμβαστατίνη (κυκλοφορεί ως Zocor από τη Merck).
Έρευνα που ξεκίνησε το 2002 σε 720 ασθενείς με υπερχοληστεριναιμία αποκάλυψε ότι το Inegy δεν έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από το Zocor μόνο του, καθώς οι αγγειογραφίες έδειξαν ότι και τα δύο φάρμακα καθυστερούν εξίσου τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.
«Η γενική συχνότητα καρδιακών επεισοδίων ήταν σχεδόν ταυτόσιμη στις δύο ομάδες (του Inegy και του Zocor), ενώ και τα δύο φάρμακα ήταν γενικά καλά ανεκτά» αναφέρει ανακοίνωση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, το οποίο ζητά νέες μελέτες.
Στο μεταξύ, οι αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ανακοίνωσαν ότι ερευνούν το πώς οι εταιρείες χειρίστηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία ξεκίνησε το 2002. «Οι Αμερικανοί καταναλωτές και οι γιατροί τους δεν θα έπρεπε να περιμένουν σχεδόν δύο χρόνια για αυτές τις πληροφορίες. Γιατί η Merck και η Shering-Plough κατέβαλαν προσπάθεια να καθυστερήσουν τα αποτελέσματα της μελέτης;» δήλωσε ο ρεπουμπλικανός Τζον Ντίνγκελ, πρόεδρος της επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου.
Στη συνεδίαση της Δευτέρας, η μετοχή της Merck έπεσε κατά 1,3% και Shering-Plough κατά 8%. Στο τρίμηνο που έληξε στις 3) Σεπτεμβρίου, οι πωλήσεις του Inegy έφτασαν τα 1,3 δισ. δολάρια, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 26%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στο χείλος της καταστροφής η Κούβα λόγω ναυτικού αποκλεισμού Βενεζουέλας από ΗΠΑ
- Φάμελλος για δώρο Χριστουγέννων: Κ. Μητσοτάκη ώς πότε θα συντηρείτε κοινωνικές ανισότητες και αδικίες;
- Τι είπε ο Μόντε Μόρις μετά το ντεμπούτο του: «Είχα λίγο άγχος, από εδώ και πέρα όλο και καλύτερος»
- Σέρρες: Συνελήφθη καθηγητής μετά από καταγγελία 17χρονης μαθήτριας για παρενόχληση – Κατηγορείται πως την θώπευσε σε άδεια τάξη
- Ενέσεις για απώλεια βάρους: Τι συμβαίνει όταν τις σταματάτε; – Δυο γυναίκες καταθέτουν τις εμπειρίες τους
- Χαρίτσης: Θετική η μετατόπιση ΣΥΡΙΖΑ στις αμυντικές δαπάνες – Η εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ έργο του Netflix



